Hlavní obsah

Propojí dobrovolníky a rodiny s autistickými dětmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narození dítěte s autismem dokáže převrátit život rodiny úplně naruby. Ulevit rodičům a sehnat nejvíce poptávanou pomoc – tedy asistenta pro dítě –, o to se nyní pomocí unikátní platformy pokouší brněnská studentská organizace Mise naděje.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Přes webovou aplikaci totiž chce propojovat rodiny s dobrovolníky nebo i profesionálními asistenty, kteří by s dítětem mohli trávit nějaký čas, ať již zadarmo, nebo i za finanční odměnu.

Problém sehnat asistenty mají i rodiny, které si mohou takovou pomoc zaplatit
Daniel Vodrážka, Mise naděje

Studenti nemají malé ambice, se svým projektem totiž chtějí oslovit univerzity i střední školy napříč republikou a budou se snažit, aby pomoc přes jejich platformu mohla být pro některé obory uznána jako praxe nezbytná k dokončení studia.

„Na jedné straně se do naší platformy mohou přihlásit rodiny a na straně druhé lidé, kteří, ať už zdarma, nebo za finanční úplatu, nabízejí své služby. Rodina si pak svého asistenta či asistentku může vybrat sama. Problematice autismu se naše organizace věnuje už devátým rokem, proto víme, že právě nedostatek asistentů rodiny často trápí ze všeho nejvíc,“ řekl Právu Daniel Vodrážka.

Děti trápí duše. Nemá je kdo léčit

Domácí

„Zatím jsme fungovali tak, že jsme hledali asistenty pro konkrétní rodiny, to se ale ukázalo značně neefektivní. Proto jsme se rozhodli pro platformu, která bude obě strany propojovat. Problém sehnat asistenty mají i rodiny, které si mohou takovou pomoc zaplatit. Na druhou stranu jsou profesionální asistenti pro řadu lidí finančně nedosažitelní, často jde o matky samoživitelky. Ten problém se dnes, kdy všechno zdražuje, jen prohlubuje,“ dodal Vodrážka, zakladatel Mise naděje a absolvent Masarykovy univerzity.

Mise naděje doufá v největší příliv dobrovolníků z pedagogických fakult. „Naší ambicí je domluvit se s pedagogickými fakultami i se středními školami napříč republikou. Studenti často musí dělat praxi tam, kde o ně ani není zájem, takže tam vykonávají podřadné práce. A takto by pomohli konkrétnímu dítěti,“ vysvětlil Vodrážka.

I šest na jedno dítě

Podle odhadů se každoročně narodí asi dva tisíce dětí s poruchou autistického spektra. „Nyní už je docela dobře pokryt systém vzdělávání u těchto dětí, problém je ale třeba volný čas. My, kteří studujeme speciální pedagogiku, takovou pomoc rádi nabídneme, a ještě je to pro nás i cenná zkušenost,“ říká Eliška Kotzianová, dobrovolnice a studentka sociální pedagogiky.

Postiženým zdraží služby. Obávají se zhoršení péče

Domácí

Další ze zapojených studentek Adéla Hanzliková pomáhá na jedné z brněnských speciálních škol: „S asistenty je věčný problém. Jedno dítě jich má třeba i šest, protože potřebuje celodenní péči, od doprovodu do školy, ze školy, na hraní či učení. S dobrovolníky přes naši platformu se jde domlouvat operativně.“

Porucha autistického spektra zahrnuje řadu projevů, od velmi chytrých, ale sociálně velmi nezdatných lidí s Aspergerovým syndromem až po autisty s těžkým mentálním postižením, kteří ani nekomunikují. „Chceme lidem dostat do povědomí, že třeba lidí s Aspergerovým syndromem není potřeba se bát, jen je potřeba s nimi umět komunikovat,“ doplnila další studentka Nela Mirošová. Dodala, že do projektu se může zapojit každý bez ohledu na věk či vzdělání, důležitá je chuť pomoci.

„Problém s asistenty je takovou šedou zónou, kde si často rodiny musí samy navzájem vypomáhat,“ řekl Vodrážka. Dobrovolníci, profesionálové a rodiny autistů, stejně jako lidé, kteří by chtěli projekt podpořit, mohou najít další informace na webu www.proautismus.cz.

Hendikepovaní pryč z kojeňáků. Ale kam?

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám