Hlavní obsah

Propalestinská demonstrace na pražské fakultě: Nebyli to naši studenti, uvedla děkanka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protest na podporu Palestiny, inspirovaný podobnými akcemi v studentských kampusech v USA, zažila minulý týden i Praha. Konal se ve čtvrtek v prostorách Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy v Troji. Od akce se v prohlášení distancovala děkanka školy Věra Sokolová, která uvedla, že se nejednalo o studenty fakulty ani univerzity.

Foto: Facebook Sdružení Přátelé Palestiny

Aktivisti se sešli na prostranství mezi univerzitou a kolejí.

Článek

Protestující se ve čtvrtek s palestinskými vlajkami a hesly proti genocidě shromáždili v prostorách před budovou fakulty. Šlo o několik desítek lidí.

„Organizátoři demonstrace, se kterými jsem mluvila, nebyli studujícími fakulty humanitních studií, dokonce ani studujícími Univerzity Karlovy. Vybízela jsem je k diskuzi o roli a odpovědnosti akademické instituce v globálním konfliktu, o roli a odpovědnosti vedení fakulty a mě jako děkanky. O takovou diskuzi nebyl zájem,“ reagovala v prohlášení děkanka, která byla na místě podle svých slov celou dobu přítomná.

Akce na podporu Palestiny podle ní nebyla ohlášená a vedení fakulty odsuzuje formu protestu.

Izrael po ostřelování Hamásem zavírá hraniční přechod, kudy proudí humanitární pomoc

Blízký a Střední východ

Protest organizovala skupina, která si říká Akademici proti apartheidu a prezentuje se jako kolektiv nezávislých jedinců působících na půdě akademických institucí v ČR. Bližší informace o jejích členech chybí.

Na sociálních sítích píší třeba, že usilují o „odstranění utlačovatelského izraelského apartheidu, ale i celku dominující sionistické ideologie, jež je hlavní příčinou útlaku a násilí v historické Palestině“.

Čtvrteční akce měla prý upozornit na mlčení univerzity k dění v Gaze. Tam Izrael podniká odvetnou operaci proti Hamásu, jež začala v reakci na loňský krvavý vpád teroristů do Izraele a unesení rukojmích, kteří jsou stále zadržováni.

Skupina kritizuje spolupráci Karlovy Univerzity s Hebrejskou univerzitou v Jeruzalémě a osočuje pražskou univerzitu, že prý tak nese spoluvinu za situaci v Gaze.

Megafon a zakryté obličeje

Děkanka uvedla, že respektuje právo na vyjádření svobodného názoru, role akademické půdy i akademické obce je ale podle ní jiná. Míní, že má být prostorem vzájemného respektu a dialogu, který na demonstraci neviděla. Účastníci podle ní zakrýváním obličejů, hlasitým skandováním a použitím megafonu vytvářeli v mnohých pocit ohrožení a v nemalé míře také hlukem narušovali výuku.

„Respekt ke svobodě vyjadřování a shromažďování má a musí mít také svou hranici a musí být vzájemný. Vzájemný respekt k právům na vyjádření však demonstrující neprokázali: jeden z demonstrujících fyzicky napadl studenta z kolejí, který dával najevo, že s protestujícími nesouhlasí, a zranil ho v obličeji,“ napsala Sokolová.

Mluvčí policie Jan Daněk Novinkám v pondělí sdělil, že v souvislosti s demonstrací policisté žádné porušení zákona nevyšetřují. Během samotného protestu prý žádné napadení nezaznamenali.

„Policie byla po celou dobu na místě, k žádnému napadení nedošlo. Skupinka demonstrujících se poté v klidu rozešla pryč,“ řekl Daněk.

Policisté zasahují proti propalestinským demonstrantům v areálu Kalifornské univerzity

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám