Hlavní obsah

Promigrační iniciativa bude žalovat Zemana kvůli jeho projevu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zástupce facebookové iniciativy Proti projevům nenávisti Jan Cemper podá žalobu na prezidenta Miloše Zemana kvůli jeho vyjádření ve vánočním poselství. Zeman v něm podle Cempera pomluvil organizátory demonstrace zastánců migrace, která se uskutečnila 17. listopadu na pražském náměstí Míru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman, který přednesl své vánoční posleství.

Článek

Podle prezidenta měl být na transparentu demonstrace nápis "Tahle země není naše - Refugees welcome", který poté organizátoři nahradili nápisem "Tahle země patří všem - Refugees welcome". To iniciativa odmítá. "Od začátku jsme nic takového na svých transparentech neplánovali a ani na akci neměli", tvrdí mluvčí iniciativy Jakub Hein.

Podle jeho slov si Zeman toto tvrzení zřejmě spletl s názvem facebookové události, která nesla název Tahle země patří všem. „Po diskusi jsme jen změnili zemi s malým "z" na zemi s velkým "z". Nikdy nic v názvu o tom, že země nám nepatří, nebylo," řekl Cemper.

Od prezidenta bude chtít omluvu a také finanční kompenzaci, sdělil Cemper. "Právník nám potvrdil, že prezident má sice trestně-právní ochranu a ochranu ve správních záležitostech, ale občansko-právní záležitosti se na jeho imunitu nevztahují," řekl Cemper a dodal: "Budeme žádat soud o veřejnou omluvu obdobným způsobem, jakým byla nepravdivá informace řečena, tudíž v samostatném projevu vysílaném veřejnoprávní televizí.“

Pokud soud přiřkne i finanční kompenzaci, Cemper tvrdí, že ji celou věnuje na pomoc uprchlíkům a jiným lidem v nouzi.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček sdělil, že prezident se takovými hrozbami v žádném případě nenechá zastrašit. Podle mluvčího jde ale o "mimořádně průhledný pokus" dostat se touto cestou k obsahu zprávy jedné z tajných služeb. "Jde též o ukázku toho, v jakém netolerantním světě tito lidé žijí. Po vyslovení stanoviska nepřichází polemika, ale vyhrožování soudem," uvedl Ovčáček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám