Hlavní obsah

Prokletí anděla z Tylova hrobu. Kvůli vandalům mu hrozí akvárium

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Truchlící anděl, který střeží hrob Josefa Kajetána Tyla v Plzni, by mohl skončit za ochranným sklem. Důvodem jsou opakované útoky vandalů, kvůli nimž je nyní v dřevěné bedně. Plzeňský magistrát má na akci vyčleněné peníze, forma ochrany je však ještě předmětem dohadů mezi památkáři.

Tylův hrob na plzeňském Mikulášském hřbitově s andělem truchlícím v dřevěné bedně. Video: Ivan Blažek, Novinky

 
Článek

Český divadelník zemřel v Plzni v bídě a anděl u jeho hrobu na zdejším Mikulášském hřbitově na tom není o mnoho lépe. Vandalové ho poškodili v letech 2016, 2017 i 2018 - pokaždé mu ulomili ruku s vavřínovým věncem, každá oprava vyšla na sedmdesát tisíc.

„Máme připravený projekt na transparentní zakrytí pomníku,“ řekl Novinkám náměstek plzeňského primátora Aleš Tolar (STAN). Ve výhledu rozpočtu na příští rok je na tuto akci již vyčleněno sedm set tisíc korun.

„Ještě to ale jednou zkusíme a na jaře opravenou sochu znovu odkryjeme. Teprve pokud ji někdo opět poničí, přistoupíme ke zmíněnému řešení. Socha v akváriu sice žádná krása nebude, ale pořád lepší než ve dřevěném futrále,“ podotkl Tolar.

V Plzni odhalili kopii pomníku J. K. Tyla

Vaše zprávy

Památkářská přebíjená

Do plánů ale ještě mohou promluvit památkáři. Nic na tom nemění fakt, že původní socha, kterou v roce 1858, tedy dva roky po Tylově smrti, vytvořil na objednávku českých vlastenců z pískovce Antonín Wildt, skončila v depozitáři a nahradila ji v červenci 2011 precizní kopie od Jakuba Vlčka.

Tylův hrob a s ním i celý areál Mikulášského hřbitova - plzeňského „Slavína“, který už téměř šedesát let slouží jako park - je totiž památkově chráněný.

Foto: Ivan Blažek

Takto socha, replika původního díla, vypadala při odhalení v roce 2011.

Zatímco památkový odbor magistrátu by byl ochoten zakrytí sochy sklem akceptovat, Národní památkový ústav je proti.

„Jde o nevhodné řešení,“ sdělil Viktor Kovařík z plzeňského pracoviště zmíněné organizace. „Z estetického hlediska by působilo rušivě a je otázka, zda by pod proskleným příkrovem nevznikalo mikroklima, který by soše mohlo uškodit,“ vysvětlil.

Památkáři magistrátu přes negativní postoj státních kolegů vydali k uvedenému záměru souhlasné stanovisko, to však poté na základě podnětu Národního památkového ústavu zrušilo hejtmanství. „Tento způsob ochrany sochy není z památkového hlediska vhodný,“ konstatoval Petr Bunda z odboru památkové péče Plzeňského kraje.

Zpátky v bodě nula

V současné době je tedy povolovací proces zpátky v bodě nula. „Dohodli jsme se na tom, že se po této zimě dřevěná bouda odstraní, prostor doplní kamera a budeme pozorovat, co se stane, zda nebezpečí vandalských útoků pominulo, či ne,“ uvedl vedoucí památkového odboru na magistrátu Karel Zoch.

Když cherub dozná znovu újmy, jsou městští památkáři ochotni dát nový souhlas s transparentním zakrytím. „Bylo by to řešení do doby, než se podaří Mikulášský hřbitov zprůchodnit z více směrů, aby fungoval opravdu jako klasický park, to by pak snad mohlo vandalství zabránit,“ poznamenal Zoch.

Foto: Ivan Blažek

Andělův osud připomíná informační leták na ochranném bednění.

Schvalovací kolotoč by pak však přinesl nejspíš stejný výsledek, Národní památkový ústav takto pojatý záměr opět nepodpoří. „Je nekoncepční chránit sochy na území města Plzně skleněnými bednami,“ upozornil Kovařík.

Pokud by ústav případný souhlasný verdikt radnice napadl, kraj by mu zřejmě znovu dal za pravdu. „Město by naše rozhodnutí mělo respektovat,“ uzavřel Bunda.

A kdyby snad problémy kolem hrobu přetrvávaly, historie pamatuje ještě jeden návrh řešení. Podle informační cedule u Tylova hrobu měl v padesátých letech komunistický náměstek městského národního výboru prohlásit: „S tím hřbitovem žádný s*aní, Tyla odvezem do Kutný Hory a ten zbytek shrneme buldozerem do řeky.“

Bočanovi žáci odmítají destrukci odbavovací haly hlavního nádraží

Domácí

Reklama

Související témata:
Josef Kajetán Tyl

Výběr článků

Načítám