Hlavní obsah

V Plzni odhalili kopii pomníku J. K. Tyla

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 11. července byla v Plzni na Mikulášském hřbitově slavnostně odhalena kopie pomníku Josefa Kajetána Tyla.

Foto: Magistrát města Plzně

Kopie pomníku významného dramatika byla slavnostně odhalena v pondělí 11. července při příležitosti 155. výročí od smrti J. K. Tyla

Článek

Pomník, který je součástí dramatikova hrobu, byl komplexně zrestaurován, zakonzervován a uložen do depozitáře. Na Mikulášském hřbitově v Plzni pak byl nahrazen kopií, která byla slavnostně odhalena v pondělí 11. července při příležitosti 155. výročí od smrti J. K. Tyla.

"Josef Kajetán Tyl patří neodmyslitelně k historii našeho národa a Plzeň je náležitě hrdá na to, že odpočívá právě zde. Přestože jsou hřbitovy smutná místa, má Tylův hrob svoji vlastní atmosféru. Odpočívá tady totiž velký český vlastenec, člověk, který dobře věděl, kde je jeho domov," uvedla ve svém proslovu při slavnostním odhalení pomníku náměstkyně primátora města Plzně Eva Herinková.

Na výrobu kopie pomníku byl použit pískovcový materiál a to z totožné lokality, odkud byl použit tento materiál na výrobu originálu Antonína Wildta, který v roce 1858 provedl náhrobek na objednávku českých vlastenců do jemnozrnného mšenského pískovce.

"Rekonstrukce sochařské modelace byla provedena podle historické fotodokumentace vzhledu náhrobku a podle odlitku sochařského díla po jeho úpravě. Ta spočívala v očištění od nepůvodních doplňků," uvedla tisková mluvčí Magistrátu města Plzně Zdeňka Kubalová.

"Pro Plzeň je osobnost J. K. Tyla zásadní a je dobře, že se podařilo původní náhrobek zachovat a vytvořit jeho věrnou kopii," prohlásil primátor Martin Baxa, který byl slavnostnímu odhalování pomníku taktéž přítomen.

Reklama

Výběr článků

Načítám