Hlavní obsah

Vystrčil: Volby dopadly dobře, teď se ještě musíme změnit my

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ve svém novoročním projevu uvedl, že loňské volby do Poslanecké sněmovny byly nakročením ke změně politické kultury. Nyní je ale potřeba, abychom se změnili i my, lidé mezi sebou musí podle předsedy horní komory stavět mosty. Do nového roku popřál všem veselou mysl, hospodárnost a čistotu v myšlení, slovech a skutcích.

Novoroční projev šéfa Senátu Miloše VystrčilaVideo: ČTK

 
Článek

„Výsledek voleb bylo nakročení ke změně politické kultury. Nyní je ale důležité, abychom si zachovali sebevědomou slušnost,“ uvedl ve svém projevu Vystrčil.

Současně ocenil jak Andreje Babiše (ANO), jak předal svoje premiérské křeslo, tak šéfa nové vlády Petra Fialu (ODS) za vyjednávání s prezidentem Milošem Zemanem o členech nového kabinetu.

Nyní je ale potřeba udělat podle Vystrčila vše pro zkrocení zadlužení naší země. „Nejdůležitější je, abychom zkrotili pandemii, bez toho bude těžké zastavit zadlužení i růst cen,“ uvedl.

Zeman ve vánočním poselství šířil dezinformace, zní z vládních stran

Domácí

Změnit se ale musí podle něj po pandemii také společnost. To se ale nestane bez toho, aniž bychom podle Vystrčila přistoupili na změnu v sobě samých.

„Nejdůležitější otázkou je, zda po pandemii budeme lepší, nebo horší. To záleží na každém z nás, zda jsme schopni přistoupit na změnu sami v sobě,“ řekl.

„Chci nás vyzvat ke smířlivosti tady, abychom stavěli mosty a hledali to, co nás spojuje. Je to těžká práce a stojí to za to. I láska je práce,“ doplnil.

Vyjádřil se také k uplynulým debatám kolem zdravotního stavu prezidenta Zemana.

„Je mojí povinností respektovat ústavu a hájit právo veřejnosti na informace. Nesmím ale uhýbat svým povinnostem. Musím se tak chovat správně bez ohledu na to, zda jsem za to kritizován, či chválen,“ uvedl.

Ke zdravotnímu stavu se totiž v době prezidentovy hospitalizace šéf Senátu příliš nevyjadřoval.

Zeman je v nemocnici už přes měsíc. Časová osa jeho hospitalizace

Domácí

Vystrčil si ve svém projevu vzpomněl ale také na tornádo na Moravě.

„Pokud bych měl říct tři slova, která charakterizovala starý rok, je to tornádo, solidarita a pomoc. Chci projevit úctu obyvatel vesnic po tornádu, jak se s tím vypořádali. A chci poděkovat všem, kteří pomáhali, byla to úžasná vlna solidarity,“ prohlásil.

„Do nového roku vám přeji veselou mysl, hospodárnost a čistotu ve vašem myšlení, slovech a skutcích,“ uzavřel.

Večer pak k národu promluví poprvé ve své premiérské roli také předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Prezident Miloš Zeman již projev pronesl 26. prosince. Podpořil v něm povinné očkování. Podle něj je to ta nejsnazší cesta, jak potlačit koronavirovou pandemii.

Z Green Dealu se nelze vyvázat, připomněl Zemanovi Babiš

Domácí

Věnoval se také rozpočtu či cenám energií. V té souvislosti Zeman vybídl k tomu, aby kabinet Česko vyvázal ze Zelené dohody pro Evropu (Green Deal), která podle něj růst cen způsobuje.

Anketa

Který projev se Vám líbil více?
Vánoční prezidenta Zemana
77,4 %
Novoroční předsedy Senátu Vystrčila
10 %
Nesledoval/a jsem
12,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4172 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám