Hlavní obsah

Projev před volbami? Hrubé zneužití funkce, tepe Fialu opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opozice se v pátek obula do premiéra Petra Fialy (ODS). Důvodem je jeho projev k národu, který šéf vlády avizoval na nedělní večer. Podle zástupců opozice tím zneužívá funkci, jelikož je týden do komunálních a senátních voleb.

Foto: Petr Horník, Právo

Radek Vondráček s Alenou Schillerovou

Článek

„Je týden před volbami, takže to považuji za hrubé zneužití funkce premiéra,“ prohlásil na plénu dolní komory poslanec ANO Radek Vondráček.

Současně uvedl, že nevidí důvod pro mimořádný projev. „Neděje se nic mimořádného kromě toho, že to vláda mimořádně nezvládá,“ dodal s tím, že je to i proti zásadám, které se ctí.

Premiéra posléze vyzval, ať od projevu upustí. „Druhá možnost by byla, aby byla stejná možnost dána i opozici,“ řekl.

Následně ho v tom podpořil i jeho stranický kolega. „Doufám, že si to pan premiér ještě rozmyslí,“ přitakal exministr Richard Brabec. A stejný názor sdílí i SPD.

Fiala v neděli vystoupí s mimořádným projevem

Domácí

Premiér chce svůj projev k národu přednést v neděli ve 20:05, tedy jen pět dní před komunálními a senátními volbami. Vysílat ho má Česká televize, Nova, Prima a Český rozhlas. Vzhledem k plánované účasti premiéra na ceremoniích spojených s pohřbem britské panovnice Alžběty II. bude předtočený.

Naposled takto Fiala vystoupil 22. června, těsně před převzetím českého předsednictví Evropské unii. Mimo jiné tehdy uvedl, že vláda chce mít v blízké budoucnosti pod kontrolou celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny, a že dosáhnout energetické suverenity chce do pěti let. Slíbil tehdy, že vláda domácnostem a firmám pomůže se zvládnutím drahých energií.

Reklama

Výběr článků

Načítám