Hlavní obsah

Progresivní zdanění podporuje 60 procent lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Progresivní zdanění příjmů, kdy by lidé vydělávající vyšší částky odváděli vyšší procenta, podporuje 6 z 10 Čechů (59 procent). Většina lidí rovněž nepovažuje stávající rozložení daní za příliš spravedlivé, současně ale přiznávají, že daňovému systému nerozumí. Plyne to z šetření CVVM.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

,,U české veřejnosti převládá postoj představující podporu více či méně progresivního zdaňování osobních příjmů. Celkem 59 procent dotázaných soudí, že by procento odvedené na daních u lidí s vysokými příjmy mělo být vyšší než u lidí s nízkými příjmy, přibližně pětina (21 procent) dokonce uvedla, že by mělo být ‚mnohem vyšší‘,“ konstatoval průzkum.

Zdanění stejnou sazbou bez ohledu na výši příjmů preferovalo 32 procent dotázaných a tři procenta by byla za nižší zdanění vysoce příjmových skupin.

Podle průzkumu povařuje 43 procent lidí stávající zdanění osob s vysokými příjmy za nízké. Vysoké je podle 18 procent dotázaných a 30 procent lidí je vnímá jako přiměřené.

Anketa

Měla by být v ČR daňová progrese pro lidi s vysokými příjmy?
Ano
56,6 %
Ne
43,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8119 čtenářů.

Pohled na lidi s průměrnými příjmy je odlišný. Podle 51 procent dotázaných je stávající míra zdanění přiměřená. Za vysokou ji označilo 39 procent lidí a dvě procenta ji mají za nízkou.

Naopak zdanění osob s nízkými příjmy je podle 59 procent lidí vysoké. Necelá třetina (31 procent) je považuje za adekvátní a dvě procenta za nízké.

V Česku je nyní daň z příjmu ve výši 15 procent základu daně do 48násobku průměrné mzdy, příjem nad tento násobek se daní 23 procenty.

Česko je nejrychleji se zadlužující země v EU, nedokáže zkrotit výdaje, uvedl NKÚ

Ekonomika

Daňovou progresi nicméně aktuálně podporuje méně lidí, než tomu bylo před 15 či 20 lety, připomnělo CVVM. Častěji preferují vyšší zdanění lidí s vysokými příjmy starší lidé, ti, kteří vnímají svou ekonomickou situaci jako špatnou, a levicově orientovaní voliči.

Varovným signálem by pro exekutivu mohl být fakt, že daňový systém chápe 38 procent dotázaných, zatímco 57 procent mu podle svých slov nerozumí. Nic na tom nemění skutečnost, že míra porozumění systému daní je nejvyšší od roku 2007.

Průzkum proběhl od 26. května do 24. července a zapojilo se do něj 929 respondentů.

Návrh rozpočtu je venku. V příštím roce má být schodek 252 miliard

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám