Hlavní obsah

Prodi u Topolánka se svou vizí EU neuspěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zcela jiný pohled na další směřování Evropské unie mají italský premiér Romano Prodi a jeho český protějšek Mirek Topolánek. Zatímco pro italskou vládu je při reformě EU základem původní ústavní smlouva, kterou zamítly Francie a Nizozemsko, podle Topolánka sice lze z původního textu euroústavy vycházet, ale v dosavadní podobě si ji nepřeje.

Článek

Prodi na společné tiskové konferenci uspořádané během jeho pondělní návštěvy Prahy uvedl, že ohledně budoucnosti EU mají Řím a Praha rozdílné vize. Itálie například trvá na evropském ministrovi zahraničí, Topolánek si ale myslí, že to je "kvazisymbol".

"Jsme ochotni ke kompromisům, ale nepřijmeme všechny kompromisy," prohlásil Prodi, někdejší předseda Evropské komise. Připomněl, že původní dokument z roku 2004 ratifikovalo 18 z 27 států - a názor těchto zemí by měl být respektován stejně jako těch, které ústavu odmítly nebo ratifikační proces vůbec neabsolvovaly.

"Všechny země musí dokázat, že jsou schopny spolupracovat," zdůraznil Prodi, podle něhož je současné znění euroústavy výchozím bodem pro nový dokument.

"Shodujeme se v tom, že je možné vycházet z této smlouvy," doplnil Topolánek. Zopakoval český názor, že nový dokument by měl být ratifikován před začátkem roku 2009, kdy Česko bude EU předsedat.

Topolánek: Ratifikace pro nás skončila

Topolánek uvedl, že další diskuse o původním dokumentu jsou zbytečné. Vedlo ho k tomu prohlášení Francouzů a Nizozemců, že ratifikační proces nehodlají po neúspěšných referendech opakovat. "Ratifikační proces je pro nás ukončen," řekl Topolánek.

Itálie euroústavu schválila, Česko se k ratifikaci po francouzském a nizozemském "ne" vůbec nedostalo. Nový smluvní dokument nemá podle Prahy obsahovat "kvaziústavní symboly", například termín ústava nebo název ministra zahraničí EU. Reforma unie by měla umožňovat nejen převod kompetencí od národních vlád do Bruselu, ale i opačným směrem.

Česká pozice obsahuje i požadavek, aby nová smlouva nezahrnovala chartu lidských práv, připomněl Topolánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám