Hlavní obsah

Prodej Novy zaskočil Klause

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Opětovný prodej televize nova společnosti CME zaskočil prezidenta Václava Klause i další politiky. Někteří z nich přitom dávají najevo, že je změna vlastníka nejsledovanějšího kanálu netěší.

Foto: Jan Řehounek

Levostranná cyklostezka z Poděbrad do Nymburka

Článek

"Ta zpráva mě, musím říci, poněkud překvapila, protože jsem vnímal v médiích celé dny zprávy o prodeji televize Nova úplně někomu jinému a vidím, že jsem trošku naivní, protože asi bylo všechno jinak už dávno a byla to pouze taková vnější hra s jinými potenciálními zájemci," řekl Klaus na dotaz Práva na tiskové konferenci po své oficiální návštěvě Prahy 2 a dodal: "Jinak to hodnotit radši nechci."

Poslanec Stanislav Křeček (ČSSD), který předsedá parlamentní vyšetřovací komisi pro arbitráž mezi CME a ČR, Právu řekl, že nový obchod s Novou s někdejší arbitráží, ve které CME na ČR vysoudila 10 miliard korun, nesouvisí.

"Otázka je, jestli se (CME) měla obracet na český stát, nebo na svého zaměstnance, funkcionáře, pokud způsobil škodu. A pokud to český stát zaplatí, kooperace samozřejmě bude problematická. Bude asi zatížená minulými vztahy," odpověděl Právu Křeček.

Na adresu samotné CME uvedl:"Je to komerční televize a může to prodat, komu samozřejmě chce. Nemohu říci, že by CME vysílala dobře nebo špatně."

Místopředseda sněmovní komise pro sdělovací prostředky Ladislav Skopal (ČSSD) pro Právo uvedl: "Moc mě to netěší, ale máme samozřejmě volný trh a nikdo nikomu nemůže bránit, pokud v rámci našich zákonů cokoli učiní pro své podnikání."

Langer překvapen

"Jsem překvapen," reagoval místopředseda ODS a člen mediální komise Sněmovny Ivan Langer (ODS). "V tuto chvíli ale nejsem schopen říci nějaký hodnotící soud," dodal.

Člen mediální komise Petr Pleva (ODS) se domnívá, že nejde o konečný prodej. "Vzhledem k tomu, že PPF vstoupila do společnosti CME a nikdo vlastně neví, co je za tou transakcí, myslím si, že to není konečný prodej, ale že se CME bude prodávat dál. Ale možná, že se mýlím," řekl Pleva.

Předseda mediální komise Sněmovny Jaromír Talíř (KDU-ČSL) Právu řekl: "Vlastnická struktura soukromé mediální stanice je plně v kompetenci vlastníků. Jde o podnikatelské aktivity speciálního charakteru. Předpokládám, že nový vlastník bude dbát na sledovanost televize Nova a v tom se nebude lišit od starých vlastníků."

Člen mediální komise Pavel Kováčik (KSČM) se pouze obává, aby Nova neztratila ve svém vysílání "objektivitu", k níž se v posledních letech dopracovala. "Aby nedošlo k návratu k větší bulvárnosti a ke krvi," řekl na dotaz Práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám