Hlavní obsah

Proč platí Češi dvojnásobek? Výborný chce zatlačit na obchodníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude ve čtvrtek jednat se zástupci osmi největších obchodních řetězců o cenách potravin. Vadí mu, že i identické výrobky se u nás často prodávají podstatně dráž než v okolních zemích.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL)

Článek

„Mě by zajímalo, kde se ztrácí, v uvozovkách, ta přidaná cenová hodnota, kdy někdo porušuje férová pravidla… Pokud se například v Polsku prodávaly polské borůvky za 50 korun za kilo, jak je možné, že tady v České republice byly v obchodních řetězcích za dvojnásobek?“ divil se v neděli Výborný v pořadu Otázky Václava Moravce.

Zároveň zdůraznil, že není ministrem cenotvorby, chce nicméně na producenty i prodejce působit neformálně. „Budu tlačit jak na obchodníky, tak na další články řetězce,“ uvedl.

Řekl také, že neplánuje měnit zákon tak, aby se dotkl slevových akcí. „Nejsem tím, kdo má určovat ceny. A stejně tak nebudu určovat lidem, jestli mají, či nemají nakupovat ve slevách, jestli mají nakupovat v Polsku, Rakousku, nebo České republice,“ doplnil.

Řetězce vykoupí kilo jablek za 13 Kč a prodají ho i za 60, to je drobátko moc, říkají ovocnáři

Ekonomika

Výborného předchůdce v čele resortu zemědělství Zděněk Nekula (rovněž KDU-ČSL) vyzýval lidi k nákupům v akcích a od loňska častokrát kritizoval výlučně obchodní řetězce za růst cen potravin, který byl v Česku rychlejší než jinde.

Nakonec se ale letos ukázalo, že díky zdražování a zvyšování marží v době loňského nepredikovatelného vývoje cen energií a dalších nákladů vzrostly loni významně zisky všem hráčům v potravinářském řetězci – zemědělcům, potravinářům i obchodníkům. Navíc se podle ekonomů ukazuje, že v některých segmentech je problémem i nedostatečná konkurence.

Komora: Potraviny budou zlevňovat

Ceny potravin v Česku budou po zbytek roku dál klesat, řekla v polovině srpna ČTK prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Výjimkou je podle ní vepřové maso. „Jeho cena se řídí podle německé burzy, kde pořád roste,“ dodala. V červenci podle statistiků ceny potravin proti předchozímu měsíci klesly o 0,8 procenta, meziročně byly stále vyšší o 9,5 procenta.

Výborný včera také řekl, že chce s resortními kolegy ze zemí EU jednat o případném sladění evropské spotřební daně na tiché víno. Uvítal by celoevropské řešení.

Francie se dohodla s některými prodejci a výrobci potravin na snížení cen

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám