Hlavní obsah

Pro rodiče dětí v nemocnici chybějí lůžka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostory pro rodiče, kteří chtějí zůstat se svými dětmi, v řadě nemocnic chybějí. Některá zařízení kvůli tomu pokoje modernizují, jinde rodiče žádají, aby přespali na ubytovně. Představa, že u dětí zůstali matka i otec, je často utopie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Nemocnice mohou někdy nabídnout jen jednu židli u postele malého pacienta, ačkoliv dítě má právo na trvalou přítomnost zákonného zástupce. Metodika ministerstva zdravotnictví, která je nyní ve vnitřním připomínkovém řízení, právo obou rodičů zůstat s dítětem připomíná.

„Jediný, kdo může v nemocnici rozdělit rodiče od dětí, je soud,“ řekl Právu náměstek ministerstva Josef Pavlovic (piráti).

Fakultní nemocnice Bulovka dává přednost tomu, aby s dítětem zůstal vždy jen jeden rodič.

Šmucler: Peníze na zubaře jsou, ale nepoužívají se

Domácí

„Není příliš vhodné, aby na pokoji, kde leží dvě maminky s dvěma malými dětmi, trávili současně noc i dva tatínkové. Snižuje se tak komfort hospitalizace pro děti i pro všechny doprovázející rodiče a může se tím komplikovat provádění ošetřovatelské péče,“ řekla Právu mluvčí Eva Libigerová.

Nemocnice podle ní nemají dost pokojů, kde mohou být rodiny o samotě. Většina dětí je hospitalizována po dvou či po třech. „V takových prostorech je mnohem obtížnější dostát uvedeným požadavkům na trvalou přítomnost obou rodičů. Tím, že ji umožňujeme, se vystavujeme riziku stížností a sporů mezi rodiči různých dětí na stejném pokoji,“ dodala Libigerová.

Většina oslovených nemocnic se shoduje, že přítomnost rodičů má na dítě a jeho zdravotní stav pozitivní vliv. Doprovod proto umožňují obvykle až k anestezii.

Aspoň ubytovna

FN Brno nyní své prostory rekonstruuje s tím, aby pro doprovod dětí vzniklo víc místa. Mluvčí nemocnice Václav Janištin Právu potvrdil, že nemocnice jej pro rodiče nemá dostatek. „Máme jasnou vizi, jak výrazně navýšit kapacity pro doprovázející osoby, potažmo i zlepšit kvalitu těchto kapacit,“ řekl Právu.

Rodiče nyní u dětí spí obvykle na lůžku, v křesle i na židli. Konkrétní nabídka se odvíjí podle možnosti kliniky či oddělení, dodal Janištin.

Školy mohou žádat o výjimku z hygienických požadavků

Věda a školy

Stavební úpravy realizuje i Krajská zdravotní, a. s., která spravuje sedm nemocnic Ústeckého kraje. „Ve valné většině případů se snažíme – a i se to daří – zajistit rodičům po dobu hospitalizace dítěte i lůžko. Jsou ale provozy, kde to dispozice neumožňují, tam pak volíme náhradní řešení, například křeslo,“ řekla Právu mluvčí Jana Mrákotová.

Největší česká nemocnice FN Motol a FN Ostrava v případě, že pro rodiče nezbývá místo na pokoji, umožňují spaní na ubytovně. „Rozhodujícím kritériem je věk, případně závažnost zdravotního stavu dítěte,“ sdělila mluvčí Motola Pavlína Danková.

Jediný, kdo může v nemocnici rozdělit rodiče od dětí, je soud
Josef Pavlovic, náměstek

Motol však nabízí řešení pro rodiny dětí se závažnými diagnózami. Loni tam byl otevřen první Dům Ronalda McDonalda v Česku – zařízení, které pomáhá rodičům dlouhodobě hospitalizovaných dětí být jim nablízku. Devatenáct pokojů je pro čtyři lidi a dva pro dvojici. Podmínkou je, že rodina žije nejméně padesát kilometrů od Motola.

Mluvčí FN Ostrava Petra Petlachová zdůraznila, že na ubytovnu posílají rodiče výjimečně. „Úzká spolupráce s rodiči je pro nás klíčová. Rodič může doprovázet dítě až těsně před vstup na operační sál,“ doplnila.

Náměstek Pavlovic, který metodiku připravuje, připomněl, že o právu dítěte na přítomnost rodičů hovořila už první etická komise ministerstva zdravotnictví v roce 1993. „Není to nic nového. Zákon platí, metodika pouze zpřesňuje výklad v praxi,“ řekl Právu. Zdůraznil, že ministerstvo nijak nechce tlačit na rodiče, kteří u dítěte z různých důvodů být nemohou. Materiál vyjmenovává zejména případy, kdy lze rodičům přítomnost u dětí neumožnit. Třeba v případě, že je rodič agresivní nebo je infekční a pro dítě může představovat riziko.

Co říká zákon
Pacient má při poskytování zdravotních služeb právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce, popřípadě osoby určené zákonným zástupcem, pěstouna nebo jiné osoby, do jejíž péče byl pacient na základě rozhodnutí soudu nebo jiného orgánu svěřen, je-li nezletilou osobou.
Rodič dítěte do šesti let má pojišťovnou uhrazen pobyt, stravu, případně i lůžko. I rodiče starších dětí musí dostat alespoň židli, pobyt si však platí sami, pokud lékař neoznačí jejich přítomnost za nutnou.

Kellnerová daruje půl miliardy korun na onkologické centrum v Motole

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám