Hlavní obsah

Pro osm Syřanů se stal noční vlak Metropol novou nadějí

Právo, miv
Břeclav

Nulový počet běženců na příjezdu, osm Syřanů v odjíždějící soupravě. Taková je bilance zastavení nočního vlaku Euronight 478 Metropol do Berlína v Břeclavi. Policisté do soupravy posadili propuštěnou skupinu imigrantů.

Foto: Milan Vojtek , Právo

Policisté v noci na pátek pomohli propuštěným Syřanům s nákupem jízdenek a usadili je do vlaku.

Článek

Čtvrteční denní vlaky z Maďarska, mířící ovšem mimořádně nikoli z Budapešti, nýbrž z pohraničního Szóbu, přijížděly bez imigrantů, zato s až tříhodinovým zpožděním. I noční Metropol si přivezl hodinové zpoždění. V Břeclavi jej čekala skupina Syřanů v doprovodu policie. Policisté jim pomohli s nákupem jízdenek a usadili je do vlaku.

Skupina dostala šanci cestovat po změně postupu české cizinecké policie, která nově umožňuje syrským uprchlíkům, žádajícím o azyl v Maďarsku, vycestovat ze země. Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové se má jednat o zhruba 230 osob. Všem policisté nabízejí možnost požádat u nás o azyl, v případě odmítnutí pak dostávají výjezdní příkaz, jenž jim ukládá povinnost do sedmi dnů opustit ČR.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na nutnosti vycestovat do Maďarska policisté nebazírují a i Syřani z Břeclavi vyrazili směr Německo.

V souladu s aktuálním postupem při řešení se podrobili nezbytným úkonům a dostali možnost vycestovat po pouhých několika málo hodinách, prožitých na policejní služebně na Břeclavsku. V osmičlenné skupině byl manželský pár, další žena a pět dětí.

Jak sami vypověděli, nejsou nadšeni, že musí utíkat, a pokud se situace v Sýrii zlepší, chtějí se prý vrátit domů. Podle zjištění Práva nebyli součástí skupiny cizinců v nočních vlacích z počátku týdne, ale jednalo se o samostatně cestující skupinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám