Hlavní obsah

Rozvodněná Morava hrozí ve Veselí

Právo, Milan Vojtek
Veselí nad Moravou

Zákaz vstupu na nábřeží Moravy vyhlásili ve středu na poledne ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Důvodem je stoupající hladina řeky, která se nebezpečně přiblížila k úrovni chodníků. Prognóza vodohospodářů navíc avizovala další vzestup.

Vzedmutá Strážnice na HodonínskuVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Hladina Moravy vytrvale stoupá od úterý. Před středeční jednou hodinou překročila hodnotu prvního stupně povodňové aktivity a před devátou už byla na třetím stupni. „Stoupá kolem deseti centimetrů za hodinu. Podle prognóz by měla kulminovat ve večerních hodinách. Krizový štáb je připravený,“ řekl starosta Petr Kolář (TOP 09).

Třetí povodňový stupeň byl na Ředickém potoce během hodiny

Domácí

Ve střehu byli i na dalších místech hasiči, v nedaleké Blatnici pod Svatým Antonínkem hlídali potok Svodnice. I ten se zvedl na třetí stupeň. Stoupaly i další toky. Morava po dosažení třetího stupně povodňové aktivity na měřicím bodu u Strážnice na Hodonínsku pokračovala ve vzestupu a přelila se přes levobřežní hráz do okolního lesa.

Naplnilo se varování meteorologů před rozvodněním řek zejména ve Zlínském, Moravskoslezském, Olomouckém kraji a Kraji Vysočina.

Hladiny budou dále stoupat, varují meteorologové a rozšířili výstrahu

Počasí

Vzhledem k pokračujícímu dešti na většině území a nasycenosti půdy bude vzestup hladin pokračovat. „Na některých místech jsou svolávány nebo již zasedají povodňové orgány. K rozlivům dochází zatím mimo zastavěná území,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

K stoupajícím hladinám kolem Bečvy se přidal i vzestup na přítocích Svratky a Svitavy. Vodohospodáři již v předstihu navýšili odtok z novomlýnských nádrží. Nejprve z třiceti na sto, ve středu až na 150 kubíků vody za vteřinu. Tak se dostala i Dyje na dolním toku do hodnot prvního stupně povodňové aktivity.

Reklama

Výběr článků

Načítám