Hlavní obsah

Příslib vlády kvůli gigafactory: Piloti dostanou lepší zázemí, spekuluje se o rokycanském letišti

Modernější a lepší zázemí slibují zástupci vlády pilotům, kteří využívají náhradní armádní letiště v Líních u Plzně. Právě v této lokalitě možná Volkswagen postaví obří továrnu na výrobu baterií do elektroaut za 120 miliard korun, čímž by vzletová dráha i veškeré hangáry zanikly. Spekuluje se, že náhradní prostory budou v Rokycanech.

Foto: Wikipedia.org

Gigafactory má vzniknout na místě letiště v Líních u Plzně.

Článek

V pondělí se uskutečnila vůbec první společná schůzka. „Vysvětlili jsme na ní, že zničení letiště v Líních by pro nás znamenalo konec. Přesunout se jinam, když je tady zhruba sedmdesát letadel, je nerealistické. Široko daleko podobné místo zkrátka není,“ zdůraznil zástupce pilotů Luděk Kraus, jenž se jednání zúčastnil.

Připomněl, že Líně jsou pátým nejvytíženějším letištěm v ČR. Za loňský rok tady vzlétlo a přistálo zhruba 20 tisíc strojů.

Na přetřes však přišla i varianta, že koncern si Českou republiku vybere a gigafactory postaví.

„V takovém případě bychom potřebovali zpevněnou vzletovou dráhu, jaká je teď v Líních, tedy o délce čtrnácti set metrů, a také hangáry. Zástupci vlády slíbili, že se na jednotlivé alternativy podívají,“ doplnil Kraus.

Letci v Plzni protestují proti zvažovanému rušení letiště v Líních

Domácí

Náměstek pro digitalizaci a inovace na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) Petr Očko nedávno Právu potvrdil, že s kompenzacemi pro piloty počítají.

„Jsem přesvědčený, že by zázemí bylo lepší a modernější. Myslím, že v okolí je několik možností. A stát je připraven do toho investovat,“ podotkl Očko. Diskutuje se nejenom o zpevnění vzletové plochy, ale i o vzniku nových hangárů.

V této souvislosti se spekuluje hlavně o Rokycanech. Travnatá plocha je dlouhá zhruba kilometr. Místopředseda tamějšího aeroklubu František Pavelek připustil, že právě tato lokalita připadá v úvahu.

„Jestli někdo udělá takovou hloupost a zničí letiště v Líních, pak Rokycany jsou jednou z možností. Dráha unese stroje o hmotnosti až šest a půl tuny. Pilotům by to pravděpodobně stačilo,“ nastínil Pavelek.

Dodal, že v hangárech ovšem není skoro místo. A 70 letadel z Líní se do stávajících prostor určitě nevejde. „To by se musely stavět nové hangáry, což je běh na dlouhou trať,“ podotkl.

Vláda projekt gigafactory podporuje a investici označila za klíčovou pro českou ekonomiku, která je závislá na automobilovém průmyslu.

Naopak se záměrem nesouhlasí vedle pilotů i starostové okolních obcí a obyvatelé. Proti výstavbě obří továrny vznikla petice, kterou podepsalo více než 10 tisíc lidí. Český svaz letectví už zorganizoval dvě protestní akce.

Obce daly jasné mantinely průmyslové zóně v Líních

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám