Hlavní obsah

Přišla s migrénou, skončila s trombózou na jipce

Jednadvacetiletou Anastázii už roky sužuje migréna, často provázená světelnou aurou. Vloni koncem října se jí bolesti zhoršily. Jen shodou okolností se ukázalo, že se tentokrát o migrénu nejedná. Ucpávaly se jí cévy v mozku. Mozková žilní trombóza. Myslela, že si jde na pohotovost brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny jen pro prášky, místo toho skončila na jednotce intenzivní péče (JIP).

Foto: Petr Švancara, ČTK

Fakultní nemocnice u Svaté Anny v Brně

Článek

„Trpím migrénou asi od 13 let. Mívám tak pět šest atak do měsíce. Projevují se pulzující bolestí hlavně ve spánkové oblasti, často provázené nevolností až zvracením. A občas se objeví světelné aury. Přichází chvíli před migrénou a kromě poruch vidění při nich přestávám i cítit třeba ruku,“ popsala svou nemoc Anastázia, která pochází z Hradce Králové, ale nyní studuje v Brně na Masarykově univerzitě.

Zvýšení četnosti a intenzity bolestí přisuzovala stresu ze školy. „Co mě znepokojilo, byl počet světelných aur i několikrát denně. Rozjížděly se mi zorničky, bolest nebyla pulzující, ale intenzivní, směřující zezadu hlavy dopředu. Nepomáhaly prášky. Vydržet to šlo, jen když jsem spala a nevěděla o sobě. Spala jsem a přitom jsem pořád byla unavená. Cítila jsem tlak v hlavě, a tak jsem si po pravdě myslela, že mám nádor,“ řekla Anastázia.

„Že mám problém s odtokem krve, to mě nenapadlo,“ dodala studentka.

Trombóz je mnohem víc po covidu než po vakcíně, ukazují britská data

Evropa

Krev neodtéká

„Mozková žilní trombóza je typ cévní mozkové příhody (CMP). Na rozdíl od ostatních postihuje venózní (žilní) řečiště, ne arteriózní (tepenné). Nedochází k tomu, že by nepřitékala krev, ale ona neodtéká,“ vysvětlil Právu profesor Robert Mikulík z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

„Rozpoznat bolest migrény od bolesti způsobené jinou příčinou je pro neurologa velice těžké. Upozorňuji na to i mediky. Spousta pacientů udává, že je bolí hlava. Ale není možné každého při atace bolesti hlavy poslat na CT nebo magnetickou rezonanci, zejména pokud se jedná o pacienta se známou diagnózou migrény. Zásadní pro rozhodnutí je, zda je ta bolest abnormální. Zda má vyšší intenzitu nebo jiný charakter,“ uvedl profesor Mikulík.

Anastázia měla obrovské štěstí, že přišla do nemocnice včas. Někdy se tam pacienti s touto diagnózou dostanou poté, co je postihne epileptický záchvat nebo upadnou do kómatu.

Lékařka správně zareagovala

„Dost lidí s migrénou má pocit, že nechce otravovat ostatní. Alespoň já to tak mám. Přitom je to ukrutná bolest, která vás vypne třeba na dva dny. Protože i po odeznění bolesti jste hrozně unavení,“ popisuje Anastázia.

Ten pocit, že je tu zbytečně, měla ještě na vozíku, když ji vezli na CT s angiografií.

Lékařka mi věřila a zareagovala, když jsem řekla, že mám jinou bolest než obvykle
Anastázia

„Jsem strašně vděčná lékařce, co mě přijímala. V první chvíli jsem si ani neuvědomila, že je můj stav tak vážný. Ale ona mi věřila a zareagovala, když jsem řekla, že mám jinou bolest než obvykle,“ pokračovala studentka. Po týdenní hospitalizaci mohla odejít domů, minimálně půl roku však musí brát prášky na ředění krve a čeká ji řada dalších vyšetření.

Hlavním symptomem mozkových trombóz je bolest. Krev neodtéká, hrozí otok a ten zvyšuje krevní tlak. Může, ale také nemusí vést i k poškození mozku.

„Zrovna u trombóz je typické, že postihují i mladé. Je to proti těm všem dalším mozkovým příhodám onemocnění relativně vzácné, ale ne neobvyklé,“ dodal Mikulík a znovu zopakoval, že v případě osob trpících migrénou je důležité zpozornět, když se změní charakter bolesti. Riziko trombózy u některých žen může zvyšovat hormonální antikoncepce.

Spouštěče trombóz

„Pokud bych to měl zjednodušit, antikoncepce vytvoří terén, v němž je organismus více ochotný vytvářet krevní sraženinu. Ale platí to jen u některých lidí, například na základě dědičných faktorů. Pak může přijít spouštěcí mechanismus, třeba kouření nebo infekce, a vytvoří se trombóza. Těch faktorů se musí poskládat víc,“ pokračoval Mikulík.

„Myslím, že chybí určitá forma prevence například na školách. Osobně jsem o nebezpečí trombóz u antikoncepce prakticky nevěděla. Zato jsme na střední škole měli semináře ohledně finanční gramotnosti, poezie, o matematice, kriminalistice, ale nikdy jsme neměli seminář o nás,“ upozornila Anastázia.

Od dehydratace po žilní trombózu. Co vše mohou způsobit dálkové lety

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám