Hlavní obsah

Přípravy šampionátu v Liberci prověří i antimonopolní úřad

Právo, šeb, sil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Po zjištěních Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bude přípravy světového šampionátu v klasickém lyžování v Liberci prošetřovat také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V nakládání se státními penězi zjistil NKÚ vážná pochybení, organizátory tedy další kontrola nemine.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Na MS v klasickém lyžování Liberec 2009 se připravuje i skokanský areál na Ještědu.

Článek

Právu tuto skutečnost potvrdil Martin Pecina, šéf antimonopolního úřadu: „Ano, ve způsobu zadávání zakázek byl porušen zákon, musíme hospodaření Liberce na přípravu šampionátu zkontrolovat. Děláme to tak vždy jako reakci na zjištění NKÚ. Kontrolu tam pošlu v březnu, až po skončení soutěží. Necháme si ‚vyjet jen ty problémové faktury, které označuje zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu.“

V hospodaření města Liberce byla při zadávání veřejných zakázek na stavbu areálů pro toto mistrovství zjištěna vážná pochybení. Podle zprávy NKÚ město obcházelo zákon. Zakázky byly rozdělovány na menší, byly fakturovány práce, které nebyly provedeny. Některé faktury byly zpětně přepisovány a upravovány.

Šéf Nejvyššího kontrolního úřadu proto podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle něj byla naplněna skutková podstata několika trestných činů.

Liberec kontrolu uvítal

Liberecký primátor Jiří Kittner (ODS) kontrolu antimonopolního úřadu vítá. „Jsem jedině rád, protože si myslím, že ÚHOZ může rozhodnout o tom, jestli jsme dělili nebo nedělili zakázky. My si myslíme, že jsme postupovali správně. Proto ať rozhodne ÚHOZ,“ řekl Právu Kittner. Avizovaná kontrola antimonopolního úřadu nepřekvapila ani jeho náměstka pro školství a sport Ondřeje Červinku (ODS), který Právu řekl, že se něco podobného dalo čekat.

Podle Kittnera pomůže kontrola antimonopolního úřadu k tomu, aby se ukázalo, že si závěry prezentované NKÚ protiřečí.

V pátek reagovala na zprávu NKÚ Technická univerzita v Liberci (TUL) argumentem, že neměla k dispozici potřebnou odbornou kapacitu na řízení tak rozsáhlé investice, jako byla rekonstrukce kolejí.

„Proto TUL uzavřela smlouvu s odbornou firmou Investing CZ, která přebírala odvedenou práci, prováděla kontrolu věcného plnění a připravovala veškerou dokumentaci pro tuto akci. O průběhu práce TUL informovala a vzhledem k odbornosti firmy nevnikly na straně univerzity žádné pochybnosti,“ napsala Právu mluvčí TUL Jaroslava Kočárková. Dodala, že podle smlouvy převzala univerzita až hotové dílo, které bylo dokončeno řádně a včas.

Reklama

Výběr článků

Načítám