Hlavní obsah

Příprava na letošní volby odstartovala. Volební urny jsou vyrobeny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chuchelná

Několik stovek volebních uren vyrobila ve čtvrtek a v pátek firma PF Plasty v Chuchelné na Opavsku, aby doplnila zásoby před letošními evropskými, krajskými a senátními volbami. Společnost je jediná v Česku, která certifikované volební urny vyrábí.

Výroba volebních uren v PF PlastyVideo: Denisa Doležalová, Novinky

 
Článek

„Volební urny zhotovujeme na vstřikovacích lisech ze sypkého materiálu, kterým je plastový granulát,“ ukazoval v provozu Novinkám obchodní ředitel PF Plastů Dominik Šimůnek.

Dodal, že urny se lisují za tepla a tavenina dosahuje teploty až 220 stupňů Celsia. „Vstřikuje se pod tlakem 100 barů, uzavírací síla lisu pak je tisíc dvě stě tun na centimetr čtvereční. K výrobě používáme formy dodané zákazníkem. Vstupním materiálem pro výrobu uren je vesměs recyklát s barvivem. Jde o plně recyklovatelný produkt,“ popisoval ředitel.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Pro výrobu uren se používá recyklát s barvivem.

Urny dodávají dle poptávky úřadům

„Naše certifikované volební urny jsou navržené a vyrobené speciálně pro účely voleb. Dodáváme je obecním, městským a krajským úřadům dle poptávky. Urny splňují všechny bezpečnostní požadavky a jsou koncipovány tak, aby se daly jednoduše doplnit o pečetě a zámečky,“ doplnil Tomáš Hanousek, jednatel a majitel firmy KL-Trade, pro kterou firma PF Plasty urny vyrábí.

Společnost KL-Trade od roku 1998 poskytuje servis obcím a obecním úřadům, specializuje se na dodávky vybavení pro volební místnosti.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Výroba volebních uren v PF Plasty v Chuchelné.

Dvě formy váží osm tisíc kilo

K lisování volebních uren jsou zapotřebí dvě formy, které mají celkovou hmotnost osm tisíc kilogramů. Kila jsou rozložená na základně jedenkrát jeden metr. Konstrukčně a strojírensky velice náročný produkt za několik milionů korun se musel do lisovny v Chuchelné přivézt jako nadměrný náklad.

„Jsme patrioti. Volební urny pro české úřady vyrábíme v české firmě s využitím forem zhotovených v České republice,“ usmál se Hanousek.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Operátorka výroby Kristýna Prasková při výrobě volební urny

Volební urny zcela jistě patří k zajímavým, ale nikoliv typickým výrobkům PF Plastů. Hlavní specializací plastikářské firmy z Chuchelné jsou náročné plastové díly pro automobilový průmysl, zejména součásti světel a nárazníků.

Vyrábějí i oblíbené hračky

Česká veřejnost lisovnu zná zejména díky výrobě hraček, především barevných sklápěček, na kterých se vozily už celé generace dětí. Výlisky z termoplastů společnost dodává také pro elektrotechnický a farmaceutický průmysl, pro zahradní a bílou techniku či elektroniku.

V loňském roce podnik významně rozšířil své technologické portfolio o velký lis s uzavírací silou 2300 tun, který může lisovat výrobky až do velikosti dvou metrů. Výrobní možnosti PF Plastů se tím z dvojnásobily. V průmyslovém areálu v Chuchelné je tradice plastikářské výroby už od padesátých let minulého století.

Spolu zahájilo kampaň do eurovoleb. Půjde o střet demokratů se stranami jednoho muže, říká Vondra

Eurovolby

Reklama

Související témata:
Chuchelná
PF Plasty

Výběr článků

Načítám