Hlavní obsah

Připojme se k žalobě kvůli směrnici EU o copyrightu, vyzývají Babiše Piráti

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika by se měla připojit k polské žalobě k Soudnímu dvoru Evropské unie kvůli evropské směrnici o ochraně autorských práv na internetu, zkráceně směrnici o copyrightu. Premiéra Andreje Babiše (ANO) k tomu v dopise vyzvali Piráti. Dopis dostal i ministr zahraničí Tomáš Petříček a ministr kultury Lubomír Zaorálek (oba ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pirátský europoslanec Marcel Kolaja

Článek

Polsko napadlo konkrétně článek 17, který zavádí takzvané automatizované filtry nahrávaného obsahu. Podle Pirátů to bude znamenat, že se bude cenzurovat i zcela legální obsah.

„Polská vláda napadla tento aspekt směrnice u soudního dvora. Ačkoliv česká vláda dosud nekonala, tak nyní má možnost napravit částečně své předchozí chyby tím, že se připojí k polské žalobě,“ uvedl na páteční tiskové konferenci ve Sněmovně pirátský europoslanec Marcel Kolaja.

Automatizované filtry znamenají to, že firmy jako například Facebook, Seznam či Google budou mít povinnost zabránit nahrávání děl, které chrání autorský zákon. Společnosti tak budou muset instalovat nahrávací filtry, které budou obsah automaticky vyhodnocovat a mazat.

„Toto opatření povede k cenzuře internetu a k omezení svobody projevu,“ píšou Piráti premiérovi. Proti copyrightové směrnici vznikla také petice, kterou podepsalo přes pět milionů lidí.

Piráti varují také před tím, že směrnice může mít negativní dopad na konkurenceschopnost digitálního trhu a působit jako brzda pro budoucí inovace. „To je další z důvodů, proč by se měla Česká republika k žalobě připojit,“ stojí v dopise. Česká republika se může k Polsku připojit do 23. září.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám