Hlavní obsah

Případů úplavice přibývá, nemocných už je 43

Novinky, Aleš Honus, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Další epidemie úplavice se jako lavina šíří Karvinou. Do nemocnic v Havířově, Třinci a Ostravě už lékaři převezli 43 osob, včetně dětí, s podezřením na tuto chorobu, u devatenácti hospitalizovaných byla nemoc již potvrzena.

Foto: MP Praha
Článek

Děti z holobytů v karvinské lokalitě Na Sovinci nesmí do školy, dospělí zase museli hygienikům podepsat prohlášení, že budou dodržovat osobní hygienu. Přesto je velmi pravděpodobné, že případů mezi převážně romskými obyvateli dvou domů s desítkami holobytů bude přibývat.

Vedení města, kde podobnou epidemii zaznamenali již koncem srpna, na rovinu přiznává svou bezmocnost. "Minulý týden jsem ty lidi navštívil a prosil je, ať si tam trošku uklidí. Vůbec nechápali, proč by to měli dělat. Říkají, že je to nezajímá, že ten nepořádek udělal někdo jiný," řekl primátor Karviné Antonín Petráš (KSČM), který se vzniku epidemie vůbec nediví. "Viděl jsem tam nepoužívaný pokoj, který byl do výšky jednoho metru zavezen odpadky. V jiném pokoji bylo najednou sedmnáct lidí včetně třítýdenního kojence. Prostě, kdo to neviděl na vlastní oči, nedokáže si to představit," konstatoval Petráš.

Neplatí, nebude se investovat

Dodal, že dokud nezačnou obyvatelé holobytů platit nájemné, město odmítá stále dokola investovat prostředky ani do úklidu, ani do oprav zničených věcí. "Za 150 tisíc korun jsme jim opravili záchody a společnou umývárnu. Všechno zničili. Co jim ráno dáte, je do večera pryč," dodal primátor. V nejbližší době se chce spojit s ministrem práce a sociálních věcí Zdeňkem Škromachem a s některými poslanci a žádat, aby město mohlo obyvatelům holobytů, kteří neplatí nájemné, strhávat peníze ze sociálních dávek. Z peněz se pak bude hradit úklid lokality a nejnutnější opravy. Pokud se strhávání peněz nepodaří v obou komorách parlamentu prosadit, skončí Romové podle Petráše na ulici. "Dětem se postaráme o ústavní výchovu, dospělí ať klidně spí pod mostem. Můžou si za to sami, vždyť jsou svéprávní," řekl primátor.

Děti mají volno

Situaci v holobytech, obestavěných zapáchajícími odpadky, neustále monitorují hygienici. "Dá se totiž předpokládat, že vzhledem k nevyhovujícím podmínkám bude případů přibývat," řekla vedoucí protiepidemického odboru Irena Martinková z Krajské hygienické stanice v Ostravě. "Provedli jsme již řadu opatření. U 112 osob byly provedeno vyšetření vzorků stolice, děti mají zákaz školní docházky, naši pracovníci tam provedli odběry vody, která je ale v pořádku," řekla Martinková.

Poslední větší epidemie úplavice na Karvinsku byla zaznamenána v roce 1994 v Havířově, kdy onemocnělo zhruba 130 lidí. Od té doby se objevovaly jen ojedinělé případy, a to až do letošního srpna, kdy v karvinské kolonii Vagónka onemocnělo několik desítek osob. O několik týdnů později pak vypukla menší epidemie žloutenky v Orlové. Nynější epidemie bacilární úplavice nemá s předchozím výskytem souvislost. "Onemocnění v tomto případě způsobil jiný druh bakterie. Úplavice má poněkud mírnější průběh," dodala epidemioložka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám