Hlavní obsah

Případů klíšťové encefalitidy na jihu Čech přibývá

V Jihočeském kraji hygienici za poslední týden zaznamenali devět nových případů klíšťové encefalitidy. Od začátku roku tak evidují celkem 53 lidí s tímto onemocněním, což je o 31 víc než za stejné období loni, informovala Marie Jakschová z českobudějovické Krajské hygienické stanice.

Foto: Profimedia.cz

Jižní Čechy patří dlouhodobě k největším přírodním ohniskům klíšťových onemocnění v Evropě.

Článek

"Ve srovnání s loňským rokem zatím pozorujeme výrazný nárůst počtu potvrzených případů na Strakonicku a Českokrumlovsku," uvedla ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

"Nejen tady je však třeba být při návštěvě lesů, parků, travnatých ploch kolem vodních toků, ale i zahrad opatrný a dobře se po příchodu prohlédnout. Čím dříve klíště objevíte, tím víc se snižuje riziko případného přenosu onemocnění," doplnila.

Meziročně se zvýšil i výskyt další nemoci přenášené klíšťaty, což je lymská borelióza. Momentálně hygienici evidují v kraji 92 případů, zatímco loni jich v tuto dobu bylo 74.

Evropské ohnisko nákazy

Jižní Čechy patří dlouhodobě k největším přírodním ohniskům klíšťových onemocnění v Evropě. Pokud lidé nejsou očkovaní proti encefalitidě, měli by před vstupem do lesa a křovin použít repelent, když na sobě po návratu domů najdou přisáté klíště, měli by ho okamžitě odstranit.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známa. Léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují zvýšené teploty, únava, bolesti hlavy a svalstva a malátnost. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti borelióze očkování není.

Reklama

Související články

Jak se chránit před infekčními klíšťaty

Nová sezóna klíšťat je již v plném proudu. Pravděpodobnost, že někde v přírodě chytnete klíště, je opravdu velmi vysoká, stejně jako rizika onemocnění...

Výběr článků

Načítám