Hlavní obsah

Případ uzavřen. Policisté z Teplic za smrt Roma nemohou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za smrt Roma, který zemřel loni v červnu bezprostředně po policejním zákroku v Teplicích, nemohou policisté, kteří se ho pokoušeli zadržet zakleknutím. Tak případ uzavřel odbor vnitřní kontroly policie Ústeckého kraje, který zveřejnil, že strážci pořádku při akci v žádném svém dalším úkonu nepochybili.

Zákrok v Teplicích

Článek

„Odbor vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje ukončil šetření okolností zákroku s jednoznačným závěrem, že mezi zákrokem policistů a úmrtím osoby, proti níž směřoval, nebyla prokázána žádná příčinná souvislost, nebylo zjištěno ani žádné pochybení ze strany zakročujících policistů,“ uvedl Daniel Vítek z tiskového oddělení policie.

Rodina zemřelého Roma v Teplicích podala trestní oznámení na policii

Krimi

Případem se zabývala už Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a rovněž neshledala důvody k zahájení trestního řízení.

Po provedené soudní pitvě a znaleckém posudku totiž vyšlo najevo, že muž zemřel na srdeční selhání, které nebylo ovlivněné policejním zásahem.

FOTO: Stovka lidí demonstrovala ve středu v Praze kvůli úmrtí Roma v Teplicích

Domácí

Zástupkyně ombudsmana: Policisté zavolali záchranku pozdě

Naposledy se k případu vyjadřovala zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková, která naopak konstatovala, že podle ní zasahující policisté chybovali zejména v tom, že zavolali záchranku s tříminutovým zpožděním.

Policisté v Teplicích trestný čin nespáchali, uvedla inspekce

Krimi

„Nutnost lékařského ošetření byla od počátku zjevná s ohledem na zdravotní stav,“ uvedla.

„Nikdo z policistů nemonitoroval zdravotní stav osoby, vůči níž zákrok směřoval, a včas nezjistil, že tento člověk přestal vykazovat známky života,“ sdělila dále zástupkyně ombudsmana, což podle ní bylo porušením zásady přiměřenosti zakotvené v zákoně o policii.

Jak ale upozornila, její šetření nenahrazuje postupy orgánů činných v trestním řízení a případ je tak, co do právní roviny, nyní uzavřen.

Úřad ombudsmana: Policie chybovala při zákroku v Teplicích, po kterém zemřel muž

Krimi

Kvůli potyčce dvou mužů, kteří také poškozovali cizí auta, zasahovali policisté v Teplicích 19. června loňského roku. Šestačtyřicetiletý Stanislav Tomáš zemřel v sanitce poté, co proti němu policisté použili donucovací prostředky.

Kvůli mužově smrti se konalo několik demonstrací, jejich účastníci dávali najevo názor, že policie pochybila. Případ vzbudil pozornost nejen v České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám