Hlavní obsah

Primátorem Olomouce je Žbánek

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novým olomouckým primátorem byl v pondělí zvolen lídr vítězného hnutí ANO Miroslav Žbánek. V čele města vystřídal současného ministra kultury Antonína Staňka z ČSSD. Žbánka na tento post navrhla koalice ANO, ODS, KDU-ČSL a hnutí spOLečně. Pro Žbánka hlasovalo 31 ze 45 zastupitelů.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Nový primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO)

Článek

V nové jedenáctičlenné městské radě má v komunálních volbách vítězné ANO pět míst, ODS tři, KDU-ČSL dva a hnutí spOLečně jedno. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má čtveřice stran většinu 26 mandátů. To odpovídá záměru, s nímž šlo do povolebních jednání hnutí ANO. Jeho zástupci chtěli, aby koalice měla minimálně 24, spíše však více hlasů.

„Chtěli jsme od počátku, aby vznikla stabilní koalice, která bude pracovat, bude schopna rozhodovat nějakým konzistentním způsobem a která vydrží město řídit celé čtyři roky,“ zdůraznil Žbánek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Koalice v Olomouci

Náměstky primátora byli zvoleni Martin Major (ODS), Matouš Pelikán (KDU-ČSL), Pavel Hekela (spOLečně), Karel Konečný (ANO), Markéta Záleská (ODS) a Eva Kolářová (ANO). Neuvolněnými radními budou Miloslav Tichý (ANO), Milan Feranec (ANO), Jan Holpuch (ODS) a Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL). V městské radě je devět nováčků, včetně Holpucha, který už v minulosti zastával post náměstka primátora.

Své programové prohlášení chce koalice zveřejnit do konce ledna příštího roku. Mělo by obsahovat klíčová témata všech jejích členů. Podle Žbánka je třeba město modernizovat a zlepšit systém jeho řízení. Za největší problém Olomouce považuje podfinancovanou infrastrukturu při současném zadlužení města.

„Nově vzniklá koalice chce spolupracovat se všemi, kteří o problémech města nechtějí jen mluvit, ale skutečně se jimi zabývat,“ řekl Žbánek zastupitelům krátce před svým zvolením primátorem.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Olomouci

ANO získalo při volbách v Olomouci v městském zastupitelstvu 14 mandátů. Druhé místo obsadilo sdružení Pro Olomouc se šesti mandáty. Třetí koalice Piráti a Starostové má také šest zastupitelů. Na dalších místech se umístily ODS (5), KDU-ČSL (4), hnutí spOLečně (3), koalice SPD a SPOZ (3), KSČM (2) a ČSSD (2).

Reklama

Související témata:

Související články

Olomouc povede ANO s ODS, lidovci a spOLečně

Koaliční smlouvu o vládnutí v Olomouci v úterý podepsali zástupci hnutí ANO, ODS, lidovců a hnutí spOLečně. Primátorem se na základě dohody stane lídr ANO...

Výběr článků

Načítám