Hlavní obsah

Primátor nepřímo přirovnal vyvlastnění pozemků pro D11 k 50. letům

Hradec Králové

Rozhodnutí vlády o vyvlastnění pozemků statkářky Ludmily Havránkové pro stavbu dálnice D11 se nelíbí hradeckému primátorovi Otakaru Divíškovi (ODS). Farmářka podle něj měla snahu dohodnout a vláda ji nyní trestá za svou vlastní nečinnost při řešení výkupu pozemku od její sestry Jarmily Štrosové. Rozhodnutí vlády primátor v prohlášení nepřímo přirovnal k totalitním praktikám komunistického režimu.

Článek

"Vláda se rozhodla vyvlastnit sedláka, vracíme se do padesátých let?," vznesl primátor v prohlášení otázku. Připomněl, že se účastnil všech jednání, které vláda s Havránkovou vedla. "Mohu proto nyní s čistým svědomím prohlásit, že paní Havránková vyšla vyjednavatelům maximálně vstříc," uvedl. Farmářka podle něj upozorňovala na to, že její sestra vlastní pozemek pod dálnicí, a že s ní doposud nikdo nejednal.

Divíšek je podle svých slov připraven vše o jednáních dosvědčit i u soudu, kam se podle něj spor jistě dostane. "Každopádně jsem ale přesvědčen, že dálnice do Hradce ještě dlouho nepovede a bude to také zásluhou stávajících ministrů nominovaných za ODS, včetně premiéra," uvedl primátor.

Vláda v pondělí konstatovala, že dohoda státu se statkářkou Havránkovou a její sestrou o pozemcích pro D11 není možná a odhlasovala vyvlastnění pozemků. S Havránkovou se stát přitom víceméně na znění smluv dohodl, což bylo stvrzeno parafami. Nedohodl se však s její sestrou, se kterou Havránková část pozemku společně vlastní. Případnému vyvlastnění se bude Havránková bránit, řekl v pondělí ČTK její právní zástupce Pavel Černohous.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám