Hlavní obsah

Primáři v brodské nemocnici zaskakují za protestující lékaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVLÍČKŮV BROD

Lékaři z havlíčkobrodské nemocnice přestali sloužit přesčasy, na některých odděleních tak funguje třísměnný provoz a za protestující slouží vedení nemocnice. Napětí vládne na klíčovém anesteziologicko-resuscitačním oddělení.

Foto: Lucie Lihmová
Článek

Primář Michal Fišer nemá čas na hodnocení situace, protože celý den bude na operačních sálech, kde zastupuje za stávkující lékaře.

Zatímco v běžný den mohou lékaři operovat na šesti sálech a k dispozici je 14 anesteziologů, ve třísměnném provozu nastoupí vždy po třech do směny, řekl předseda místní organizace LOK František Šenk. Jeden přitom drží službu na jednotce intenzivní péče, další na lůžkovém oddělení ARO a pouze třetí je k dispozici na akutní operace.

Zaneprázdněný přednosta gynekologického oddělení Jan Kestřánek přitom ráno konstatoval, že "žádné operace na oddělení se neodkládají, žádné problémy nejsou."

Dluhy a dluhy

Situaci v nemocnici sledují se znepokojením představitelé města. "Prožívám to jako občan, jako starosta i jako někdejší člen dozorčí rady bývalé okresní nemocnice," uvedl starosta města Jaroslav Kruntorád (nezávislý). O situaci v nemocnici radu pravidelně informoval bývalý ředitel Karel Přibyl, který minulý týden na funkci rezignoval. Teď mají radní čerstvé zprávy od zastupujícího ředitele Ladislava Meda.

Jsou to informace nepříliš pozitivní, konstatoval starosta. Podle jeho mínění bývalý ředitel za kritickou hospodářskou situaci nemohl. "Chyba je v celém systému financování zdravotnictví, který ho dovedl do stávající situace. Stala se chyba, kdy a kdo zaváhal, si netroufnu odhadovat," dodal. Nicméně jako krajský zastupitel má pocit, že kraj na vývoj měl upozornit již dříve a neřešit situaci až ke sklonku roku a ne razantním odvoláváním ředitelů.

Operace omezeny

Třísměnný provoz bude mít podle starosty dopad na chod nemocnice, operace budou redukovány, což není dobré. "Myslím si, že kraj byl liknavý v dané situaci, ale v zásadě za to nemůže, protože převzal nemocnice zadlužené," shrnul. Chyba nastala před mnoha lety, kdy se do nemocnic nekoordinovaně investovalo, takže vznikly blízko sebe nemocnice, které se svým spádovým územím překrývají, nebo nabízejí standard, na který tato republika nemá, míní.

Zastupitelé budou o situaci jednat 21. října, což je podle Kruntoráda pozdě. Sám je přitom členem zastupitelstva kraje a finančního výboru, který ho svolává.

Na zastupitelstvu dosud zájmy nemocnic hájil primátor Jihlavy Vratislav Výborný a komunisté. Havlíčkobrodská radnice spoléhá na radní kraje a zároveň zastupitelku jejich města Martinu Matějkovou (ODS), uzavřel starosta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám