Hlavní obsah

Součková se Špidlou naplánovali stabilizaci zdravotnictví

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministryně zdravotnictví Marie Součková v sobotu dohodla s premiérem Špidlou a ministrem financí Sobotkou kroky, které povedou ke stabilizaci českého zdravotnictví. Přestože jednali o tom, kdo ponese odpovědnost za část dluhů zdravotních pojišťoven, na konkrétním závěru se zřejmě nedohodli. O číslech totiž odmítli mluvit s tím, že je to předčasné.

Foto: Jiřina Strejčková

Náves Bohušova s kostelem sv.Martina

Článek

Právu se ale podařilo zjistit, že Marie Součková bude požadovat asi 1,3 miliardy korun na to, aby dluhy nemocnic, které se pohybují mezi čtyřmi až osmi miliardami, byly částečně zaplaceny. Je možné, že tato částka bude i vyšší.

VZP si půjčí 1,5 miliardy

Hovořilo se také o dluzích, které mají státní podniky u Všeobecné zdravotní pojišťovny. Jde zhruba o 17 miliard korun. V důsledku toho VZP pozdě platí lékařům a ti se dostávají na pokraj krachu.

"VZP si u Československé obchodní banky vezme půjčku ve výši 1,5 miliardy a tím se pomůže stabilizovat financování českého zdravotnictví," řekl Právu tiskový mluvčí ministryně zdravotnictví Mário Böhme. Uvedl, že o tom, jak finančně by se mělo pomoci zdravotnictví, aby se dostalo ze současných potíží, bude jednáno ještě během tohoto a příštího měsíce.

Zdravotnictví bude v rovnováze za tři roky

Böhme potvrdil, že součástí opatření k lepšímu financování zdravotnictví je i snižování akutních lůžek v nemocnicích tak, aby jejich počet odpovídal skutečné potřebě.

Podle premiéra Vladimíra Špidly bylo cílem jednání dohodnout se na průběžném stabilizování zdravotnictví a v roce 2006 přibližně dosáhnout jeho plné rovnováhy a stability.

Reklama

Výběr článků

Načítám