Hlavní obsah

Přijdou velmi silné bouřky s kroupami, hrozí povodně, varují meteorologové

Novinky, ber
Praha

Velmi silné bouřky očekávají meteorologové od úterního večera v Čechách i západní části Moravy. Po přívalových deštích se mohou rozvodnit řeky. Očekávat se dají také škody na majetku či výpadky v energetice, stojí ve výstražné zprávě, kterou vydal v úterý Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Windy

Předpověď v úterý ve 23:00

Článek

„Z Německa postupují dále k severovýchodu velmi silné bouřky, při kterých se vyskytují nárazy větru většinou od 90 do 110 km/h. Bouřky jsou lokálně doprovázeny i přívalovými srážkami a kroupami. V následujících třech hodinách přejdou nejsilnější bouřky postupně přes jihozápad Čech, dále přes střední Čechy, Prahu, Vysočinu a jihozápad Moravy a konečně přes severovýchod Čech,” uvedl ČHMÚ před osmou večer.

Německo sevřely extrémní bouře, hrozí supercely s tornádem

Evropa

Výstraha před velmi silnými bouřkami platí až do 4. hodiny ranní, a to pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský kraj, pro část Olomouckého a Moravskoslezského kraje a pro Vysočinu.

„Očekává se výskyt velmi silných bouřek, ve kterých se může lokálně vyskytnout přívalový déšť s úhrny kolem 50 mm, nárazy větru kolem 90 km/h a kroupy,” uvedli meteorologové.

Přes Česko se valí velmi silné bouřky

Počasí

V těchto oblastech se mohou rychle rozvodnit malé toky a suchá koryta.

„Očekává se zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě,” dodává ČHMÚ.

Nebezpečné mohou být ale také kroupy a blesky. Meteorologové proto doporučují zabezpečit okna, dveře, skleníky nebo volně položené předměty. Lidé by také neměli vstupovat a vjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce by měli snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

Pro Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj platí výstraha „jen” před silnými bouřkami.

„Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek, ve kterých se může lokálně vyskytnout přívalový déšť s úhrny kolem 30 mm, nárazy větru kolem 70 km/h a kroupy,” uvedli meteorologové.

Pro tyto oblasti platila přes den výstraha před vysokými teplotami, ta vypršela v úterý večer.

Reklama

Výběr článků

Načítám