Hlavní obsah

Přihlásit dítě na tábor? Už je skoro pozdě

S blížícím se létem rodiče řeší i tábory pro své děti. Pořadatelé ale hlásí, že volných turnusů pobytových i příměstských táborů ubývá. Podle ankety deníku Právo jsou tábory obsazeny už často z 90 procent, a to u pobytových i příměstských.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vzhledem ke stále velké poptávce se snažíme našim klientům vyjít vstříc – a tam, kde je to možné, kapacitu táborů navyšujeme,“ řekla Právu Zuzana Daubnerová z Domu dětí a mládeže Helceletka, který pořádá 95 táborů.

Máme obsazeno 92 procent pobytových táborů a 87 příměstských táborů
Zuzana Daubnerová, DDM Helceletka

Zájem se podle Daubnerové liší podle věku.

„U mladších dětí na prvním stupni ZŠ, nejčastěji v první až třetí třídě, převažuje zájem o příměstské tábory, u těch starších na druhém stupni, případně SŠ, převažují pobytové tábory. O pobytové tábory je taktéž velký zájem ze strany rodičů s dětmi, pro které pořádáme letos čtyři pobytové tábory,“ uvedla.

I přes průměrné zdražení táborů zhruba o deset procent zájem o ně neopadl. Vycházejí na 3 až například 8000 korun za týden podle vybavení a nároků, třeba na počítače nebo sportovní potřeby.

Slovenské děti jsou příliš tlusté. Poslanci jim zařídili víc tělocviku

Zahraniční

Levnější jsou skautské či pionýrské. O naplněnosti pak kromě tématu rozhoduje i termín. Největší zájem bývá o turnusy koncem srpna, rodiče mohou děti na tábory Helceletky přihlašovat téměř do poslední chvíle, což ale Daubnerová nedoporučuje.

„Obecně je možné přihlášení do 14 dnů před táborem z důvodu plánování obědů, ale vzhledem k tomu, že se kapacita táborů rychle plní, doporučujeme přihlásit děti na tábor co nejdřív,“ upozornila.

Společnost Kroužky pořádá čtyři čtrnáctidenní turnusy ve svém rekreačním středisku na Monínci a 19 příměstských táborů v Praze, Brně, Olomouci, Plzni a ve východních Čechách.

„Maximálně máme plně obsazen jeden pobytový tábor na Monínci – od 30. června –, ale běžně jsou volná už jen dvě až tři místa. Bavíme se o počtu například 60 dětí na turnus.

Mnoho rodičů začíná řešit příměstské tábory až na konci školního roku, kdy mají naplánovanou v prvé řadě dovolenou, a tak podle termínů vyplňují léto právě tábory,“ řekla Právu Radka Dobiášová ze společnosti Kroužky.

Šance pro náhradníky

Největší zájem je právě o pobytové tábory na Monínci, podle Dobiášové patrně proto, že mají delší tradici. „Z pobytových táborů byl největší zájem o ten s tématem Harryho Pottera. Z příměstských táborů pak o dva turnusy Zážitkového tábora pořádaného ve Zbuzanech. Také se rychle naplňuje fotbalový kemp v Dolních Chabrech,“ řekla Dobiášová.

Rodiče mohou své děti na tábory společnosti Kroužky přihlašovat i den před konáním tábora, i pokud se kapacita naplní. „Děti stále mohou být vedeny jako náhradníci. Stává se, že některé děti onemocní, a tak má náhradník šanci a rodiče ihned kontaktujeme,“ uvedla Dobiášová.

Dům dětí a mládeže Praha pořádá 129 táborů – 84 příměstských a 45 pobytových. Přes polovinu z nich už plně obsadil, v části zbývají poslední místa. I zde je možné dítě přihlásit na poslední chvíli.

„V případě volného místa mohou rodiče své dítě přihlásit až do začátku daného tábora. U příměstských táborů je možno i během jeho konání,“ sdělila Právu zástupkyně ředitele Magdalena Hříbalová.

Podle ní je větší zájem o tematické a odborně zaměřené příměstské tábory a tábory s dlouholetou tradicí.

Míst na středních školách je dost, tvrdí pražský radní pro školství

Domácí

Reklama

Související témata:
Dům dětí a mládeže (DDM)

Výběr článků

Načítám