Hlavní obsah

Přichází nejteplejší červencový týden, Moravu skropí deště

Novinky, hro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí o nadcházející pracovním týdnu rozdělí republiku, povětšinou však přinese téměř tropické teploty a výhled slibuje ryze tropický víkend. Zatímco v Čechách si však budou lidé užívat slunce po celý týden, Moravané a Slezané se mohou těšit i na srážkovou nadílku, a to i ve formě trvalého deště. Novinkám to v pondělí sdělila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Počasí během prázdnin bude lákat i k vodním radovánkám

Článek

„Máme před sebou diametrálně odlišný týden v Čechách a na Moravě, kdy v Čechách očekáváme od úterý do pátku teploty na koupání a slunečné počasí, zatímco na Moravě a ve Slezsku bude počasí ovlivňovat tlaková níže. V Čechách tak budeme potřeboval opalovací krémy a sluneční brýle, zatímco na Moravě pláštěnky a deštníky,” shrnula ráz počasí pro následující týden Honsová.

V pondělí bude počasí pokračovat v podobném duchu jako o víkendu, očekává se tedy jasno až polojasno, až odpoledne má zejména v Čechách přibývat kupovité lokální oblačnosti, která přinese občasné přeháňky či lokální bouřky. V nich lze očekávat úhrny až 25 mm a vítr může zesilovat až na 70 km/h. Teploty vyšplhají na 25 až 29 °C.

Úterý už přinese rozdílné počasí pro Čechy a Moravu, kdy v Čechách bude opět jasno až polojasno, odpoledne s ojedinělou kupovitou oblačností a bouřkami, Moravu a Slezsko bude ovlivňovat zmíněná tlaková níže a lidé zde mohou očekávat oblačno až zataženo a místy i s trvalými srážkami. Odpolední teploty se budou v Čechách pohybovat mezi 25 až 29 stupni Celsia, zatímco na severu a severovýchodě země mezi 23 až 27 stupni, kdy tepleji bude na jihu Moravy.

„Velmi podobný scénář bude psát i středa a čtvrtek, kdy ve středu bude v Čechách jasno nebo polojasno, ojediněle s dešťovými přeháňkami nebo s bouřkami, teploty stále 25 až 29 stupňů Celsia, Morava a Slezsko zataženo až oblačno s deštěm nebo s přeháňkami, v jižní části Moravy i polojasno, teploty 23 až 27 stupňů,” dodala Honsová s tím, že ve čtvrtek se začne oteplovat i v Moravskoslezském kraji.

V pátek teploty ještě o něco vzrostou, naměřit bychom měli podle Honsové 26 až 30 stupňů Celsia. Mělo by být jasno nebo polojasno, oblačnost s přeháňkami lze očekávat jen v horských oblastech. „Je to předzvěst nádherného víkendu, který skutečně nádherný bude,” nastínila dále Honsová.

V sobotu a neděli by při současném modelu mělo přetrvávat ryze letní počasí, kdy bude jasno až polojasno a teploty dosáhnou až 31 stupňů Celsia. „Rozhodně máme před sebou nejteplejší červencový týden,” uzavřela meteoroložka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám