Hlavní obsah

Přicházejí úmorná vedra, od neděle bude až 37 stupňů

Novinky, jas

Až do poloviny příštího týdne se musíme připravit na tropické teploty, které budou v příštích dnech kulminovat na 37 stupních Celsia. V úvodu příštího týdne očekávají meteorologové rovněž bouřky, které budou postupně nabývat na intenzitě, sdělila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Článek

„Zatímco průměrné teploty v tomto období se pohybují kolem 19 stupňů Celsia, v následujících dnech budou i minimální teploty často vyšší a od neděle do středy nebudou klesat pod 20 stupňů. I noci tak budou tropické,” připomněla Honsová.

Ve čtvrtek bude nejčastěji jasno s teplotami v rozmezí 26 a 30 stupni Celsia. Prakticky nulová oblačnost bude rovněž v pátek. Ráno budou teploty klesat na 18 až 14 stupňů, odpolední maxima vystoupají na 28 až 32.

Prakticky identické počasí by mělo panovat i v sobotu, ranní minima zůstanou na hodnotách předchozího dne, odpoledne se rtuť dostane na 30 až 34 stupňů.

Od neděle bude až 37 stupňů

Největší vedra začnou v neděli. Ranní minima klesnou na 20 až 16 stupňů, odpoledne by mělo být mezi 33 a 37 stupni. Na Šumavě a v Krušných horách se mohou vyskytnout bouřky. „Víkendové teploty tak budou odpovídat teplotám ve Španělsku,“ připomněla Honsová.

Varování meteorologů
Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před vysokými teplotami a nebezpečím vzniku požárů. Meteorologové doporučují omezit fyzickou zátěž, nepobývat na přímém slunci a přijímat dostatek tekutin.
Děti do 20 kg by měly vypít 1,5 až dva litry nápojů denně, starší děti a dospělí kolem tří litrů denně. Není vhodné pít ledově vychlazené nápoje. Při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky.
Při použití klimatizace udržovat teplotní rozdíl mezi venkovním a klimatizovaným prostředím maximálně kolem pěti stupňů Celsia.
zdroj: ČHMÚ

V pondělí by mělo dojít k dalšímu nárůstu ranních teplot, nejčastěji by se měly pohybovat mezi 22 a 18 stupni. Denní maxima vystoupají opět na 33 až 37 stupňů, v Čechách se odpoledne místy budou objevovat bouřky.

Identické teploty by měly panovat i v úterý. Převládat bude jasno či polojasno, v odpoledních hodinách se opět místy začnou objevovat bouřky.

Od středy začne počasí od západu ovlivňovat brázda nízkého tlaku vzduchu, což se projeví četnějšími srážkami,“ doplnila Honsová. Teploty by se nicméně měly ještě udržet mezi 32 a 36 stupni.

Výraznější pokles teplot doprovázený přeháňkami a bouřkami očekávají meteorologové od čtvrtka. Odpolední maxima by se měla pohybovat mezi 24 a 28 stupni.

Anketa

Jak trávíte období úmorného vedra nejčastěji?
V chládku nebo alespoň ve stínu
69,6 %
Konzumuji chlazené nápoje
2,4 %
Na koupališti
5,3 %
Nijak zvláštně
22,7 %
Celkem hlasovalo 1333 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám