Hlavní obsah

Při pandemii chřipky bude vakcína pro 60 procent lidí

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V případě vypuknutí chřipkové pandemie, která by zasáhla celý svět, vláda zajistí vakcínu pro 60 procent populace ČR. Vláda o tom jednala ve středu na svém zasedání.

Článek

"Pandemický plán řeší všechny hrozby pandemie chřipky, která by byla vyvolána novými chřipkovými viry," řekl Právu hlavní hygienik republiky Michael Vít. Tato vakcína by byla i pro možné napadení tzv. ptačí chřipkou.

Vít Právu vysvětlil, že v současné době má ČR zásobu 650 tisíc antivirotik a do konce letošního roku jich přijde ještě 600 tisíc. Dalších 800 tisíc dávek nakoupí v příštím roce. "To znamená, že budeme mít zásobu pro dvacet procent obyvatel," řekl Vít.

V předkládací zprávě pro vládu se v pandemickém plánu konstatuje, že pokud by obrovská epidemie ČR zasáhla, znamenala by pokles výkonnosti ekonomiky o 1,5 až 2 procenta ročního hrubého domácího produktu (HDP). Bez účinné léčby by ale pokles HDP byl 2,5 až 3 procenta.

Zpráva konstatuje, že při běžné sezónní chřipce náklady na léčbu nemocenskou a výpadek ve výrobě dosahují 40 miliard korun. Proto je tak důležité mít vakcínu pro 60 procent obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám