Hlavní obsah

Při narození vážila holčička jen 1200 gramů. Jsem lékařům a sestrám neskutečně vděčná, říká matka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se malá Veronika narodila, vážila pouhých 1200 gramů. První týdny visel její život na vlásku. Měla oboustranný zápal plic, doktoři ji proto napojili na ventilátor. „Prožila jsem si peklo. Jsem neskutečně vděčná, že nám dceru v ne­mocnici vypiplali,“ vypráví její matka Zdena Tišerová z Ma­riánských Lázní.

Foto: archiv Zdeny Tišerové

Zdena Tišerová s tříletou dcerou Veronikou

Článek

Na svátky roku 2018 nikdy nezapomene, protože zdravotní stav její holčičky se konečně začal zlepšovat. „Lékařka mi řekla, že už nebude zaintubovaná. To byl ten nejkrásnější dárek k Vánocům,“ vzpomíná dvaačtyřicetiletá žena.

Zpočátku měla úplně bezproblémové těhotenství, v 25. týdnu ale přišel zlom. Hrozilo, že porodí předčasně. Okamžitě musela do nemocnice, kde dostala infuze a další léky.

„Verunka přišla na svět až prvního prosince, tedy v devětadvacátém týdnu. Dali ji do inkubátoru, byla hrozně malinká. Potřebovala kyslík, všude z ní koukaly hadičky,“ pokračuje.

Narozeniny i přivezeniny

Nejtěžší chvíle ji ale teprve čekaly, když se u dcery objevil oboustranný zápal plic. „Bála jsem se každého zaklepání na pokoji, kde jsem byla. Po třech týdnech hrůzy u Verunky zabrala léčba. Pak jsem si ji konečně mohla poprvé pochovat, to byl úžasný pocit,“ popisuje paní Zdena.

Přiznává, že bez pomoci partnera i matek z neonatologie by období jen těžko zvládla. Podporu měla také od sdružení Nedoklubko, které se zaměřuje právě na rodiny s předčasně narozenými dětmi.

Narodila se ve 22. týdnu těhotenství, lékaři ji zachránili i díky igelitovému sáčku

Děti

„Neuvěřitelnou práci odvedli doktoři a sestry. Chovali se k nám ohromně. Na jedné straně zachraňují prcky, na druhé musejí jednat s matkami v šestinedělí, se kterými cloumají hormony i obrovský strach. Tolik pro nás udělali, že to ani slovy vyjádřit nejde,“ říká s dojetím.

Dceru si domů přivezla až 16. února. Od té doby slaví kromě jejích narozenin ještě takzvané přivezeniny. „Vždycky kolem Vánoc se mi vybavuje, co všechno jsme před třemi lety prožívali. O to víc si teď vážíme každé společné chvíle i toho, že jsme zdraví,“ zdůrazňuje žena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám