Hlavní obsah

Při debatě o radaru poslanci řešili, kdo je vulgárnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Téma neslušnosti vystoupení zástupců jednotlivých stran se už poněkolikáté tento týden stalo předmětem sporu poslanců. Ve čtvrtek konflikt rozpoutala interpelace poslance KSČM Miroslava Grebeníčka, který se premiéra Mirka Topolánka dotazoval na jednání ČR s USA o radarové základně.

Článek

Grebeníček Topolánkovi vyčítal, že poslancům slíbil informovat Sněmovnu na každé schůzi o tom, jak pokračují jednání s USA, a nyní to nedělá. Topolánek jeho interpelaci odbyl tím, že žádná jednání dosud neprobíhají, ale jakmile budou, slib splní.

ČSSD jej následně vyzvala, aby svá slova lépe vysvětlil.

"Ha ha ha. Jestli mě prostřednictvím pana předsedy Slávek Sobotka poslouchá, já jsem řekl, že oficiální jednání jsou v bodě mínus jedna," zopakoval Topolánek. To už se vě Sněmovně ozývaly hlasité výkřiky a bušení do lavic.

Do debaty se pak přimíchali například ministr práce Petr Nečas nebo poslanec ČSSD David Rath. Rozjela se přestřelka o tom, čí poslanci jsou v proslovech víc arogantní či vulgární. Poslanci dokonce vytáhli někdejší vystoupení republikánského šéfa Miloslava Sládka a přeli se i o jeho proslovech.

Poslanci své chování neprobírali poprvé. Ve středu se například napadali při projednávání devizového zákona o prodeji půdy cizincm. Topolánek poslance nařkl z "verbálního vyměšování". [celá zpráva]

Už v úterý si poslanci ODS stěžovali na poslance Davida Ratha, který podle nich snižuje úroveň politiky.

Sněmovna se zasekla na sporu, kdo pozval USA

Debatu pak do kolejí vrátil místopředseda Sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek. Prohlásil, že nejsou pravdivá slova vicepremiéra Petra Nečase (ODS) o tom, že USA pozval do ČR někdejší ministr obrany za ČSSD Jaroslav Tvrdík. Argumentoval tehdejšími slovy velvyslance v USA Martina Palouše, podle nichž Tvrdík tehdy slíbil USA, že se tím ČR bude zabývat, až budou známy technické parametry jednání.

Poslanec ODS Jan Vidím ČSSD nařkl z toho, že usnesení o informacích USA o případné základně přijala vláda v roce 2004, jednání o tom i dokument však utajila.

Obě strany se pak přely, kdo vlastně USA nabídl, že radar může být na území ČR. Jestli už minulá vláda tím, že s USA jednala, nebo až současný Topolánkův kabinet.

Levice i pravice se nakonec shodly: debata byla neplodná

Více než tříhodinová debata, kterou levice i pravice opakovaně označila za neplodnou, zabrala ve čtvrtek celé dopolední jednání Sněmovny, a poslanci se tak nedostali k projednávání očekávaných zákonů.

Téma se na jednání Sněmovny přitom původně nemělo vůbec objevit. Levice chtěla debatu o základně do programu zařadit, Sněmovna to ale v úterý hlasy koalice odmítla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám