Hlavní obsah

Při bezpečnostní akci v Ostravě vykázali z přepravy 216 cestujících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně každého osmého cestujícího vykázali v noci na sobotu během bezpečnostní akce asistenti přepravy z tramvají v Ostravě. Nejvíce hříšníků cestovalo bez platné jízdenky, v několika případech byla důvodem vyloučení z přepravy opilost cestujících.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Asistenti přepravy spolu se strážníky zkontrolovali 1724 cestujících v 57 spojích, z tramvají vykázali 216 pasažérů. Uvedla to mluvčí Dopravního podniku Ostrava (DPO) Tereza Šnoblová.

Mimořádných nočních bezpečnostních akcí, kdy asistenti přepravy a strážníci vyrážejí do vozů a na zastávky městské hromadné dopravy nad rámec běžných kontrol, bylo letos šest. „Tentokrát se 12 asistentů přepravy a šest strážníků zaměřilo na úsek mezi zastávkami Křižíkova a Karolina v centru města,“ konstatovala Šnoblová.

Kvůli zvýšení bezpečnosti nechá DPO nainstalovat kamery do dalších 127 autobusů, deseti trolejbusů a šesti tramvají. V příštím týdnu je v plánu podpis smlouvy s dodavatelem. Zakázka přijde na více než 22 milionů korun a do vozů má být instalováno zhruba 1000 kamer. DPO se tak stane prvním veřejným dopravcem v ČR, který bude mít celý vozový park pokrytý kamerami, s výjimkou vozů s plánovaným vyřazením.

Anketa

Byli jste někdy vykázáni z MHD?
Ano, neměl/neměla jsem platnou jízdenku
5,6 %
Ano, z jiných důvodů
3,2 %
Ne
91,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10844 čtenářů.

Opilý řidič v Ostravě vyvrátil sloup veřejného osvětlení

Krimi

„Každý dovybavený dvanáctimetrový autobus bude mít pět kamer, stejně tak i každý trolejbus. Na jednu velkokapacitní tramvaj připadne kamer deset, aby byl pro zvýšení bezpečnosti cestujících pokrytý prostor uvnitř celého vozidla. Každé vozidlo bude mít i dvě kamery monitorující prostor před a za vozidlem. Instalace by měla proběhnout do několika měsíců,“ sdělila mluvčí.

„Bezpečnost cestujících je pro nás prioritou. Věříme, že právě tímto krokem přispějeme k jejímu zvýšení. Že jsou kamery pro naše cestující důležité, ukazují i každoroční průzkumy, kdy 99 procent cestujících naši strategii vítá, více než 89 procent z nich kamery dokonce považuje za klíčový prvek bezpečnosti při cestování MHD, druhým je přítomnost asistentů přepravy,“ konstatoval ředitel nákupu a investic DPO Michal Otava.

Nové kamery podle něj nabídnou ještě kvalitnější obraz. Budou také připraveny pro případné budoucí propojení se systémem GENETEC. „Ten je nyní používán u městských kamer například na zastávkách a umožňuje online náhled,“ doplnil Otava.

Řidič vjel z vedlejší ulice do cesty autobusu v Ostravě, osm lidí se zranilo

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám