Hlavní obsah

Prezidentský zámek v Lánech se po letech otevřel veřejnosti. Přišly tisíce lidí

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Lány
Aktualizováno

Po šesti letech má veřejnost opět příležitost navštívit vnitřní reprezentativní prostory zámku v Lánech, kde se nachází letní sídlo českých a před tím i československých prezidentů. Místa, do nichž se zpravidla dostanou jen oficiální návštěvy prezidenta, Správa Pražského hradu výjimečně ve čtvrtek na dva dny zpřístupnila při příležitosti stého výročí založení Československa. První den přišlo přes sedm tisíc návštěvníků.

Zámek v Lánech po šesti letech znovu zpřístupnil reprezentativní prostory prezidentského sídlaVideo: Novinky

 
Článek

Zájemci se během prohlídky dostanou například do Modré a Žluté jídelny, která v případě potřeby slouží i jako salónek. Právě zde zpravidla hostí čeští prezidenti oficiální návštěvy.

Kromě těchto reprezentativních prostor mohou lidé prozkoumat i místní pracovnu či knihovnu.

Foto: Novinky

Jeden z nejvzácnějších artefaktů v Lánech je odlitek obličeje T.G.Masaryka.

Na místě najdou mimo jiné i vystavené dobové artefakty ze života prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, který si zámek velmi oblíbil. K vidění je například jeho klobouk či set porcelánového a stříbrného nádobí.

Tím asi nejzajímavějším artefaktem je pak posmrtná maska prezidenta, která byla zhotovena krátce poté, co Masaryk v roce 1937 na zámku skonal.

Masarykova místa

Masaryk měl v Lánech v oblibě zejména zámeckou zahradu, kam podnikal časté vyjížďky na koni, ale i knihovnu, řekl Novinkám historik Jaroslav Sojka, hlavní kurátor sbírek Pražského hradu.

„Sem byly přiváženy knihy z Pražského hradu. On tady rád četl a také se tady setkával s literáty, jako byl Karel Čapek,“ řekl Sojka.

Foto: Novinky

Knihovna T.G.Masaryka má nevyčíslitelnou hodnotu.

Vnitřní reprezentativní prostory lánského zámku se pro veřejnost otevírají jen výjimečně. Naposledy se tak stalo před šesti lety, kdy jej pro veřejnost zpřístupnili tehdejší prezident Václav Klaus s první dámou Livií Klausovou.

Letos návštěvu zájemcům umožnili prezident Miloš Zeman s první dámou Ivanou Zemanovou - u příležitosti 100. výročí založení Československa i u příležitosti zářijové upomínky úmrtí prvních dvou prezidentů. Masaryk zemřel v Lánech 14. září 1937, jeho nástupce Edvard Beneš o jedenáct let později, 3. září 1948 v Sezimově Ústí.

Foto: Novinky

Návštěvníci si mohli prohlédnout reprezentativní prostory zámku.

Ve čtvrtek zámek podle ČTK navštívilo 7800 lidí, z toho 2000 byli studenti v rámci dopoledních školních exkurzí. V pátek jsou vnitřní prostory přístupné od 9 do 18 hodin.

Kdo by chtěl při této příležitosti vidět i stávající hlavu státu, má zřejmě smůlu. Podle Sojky tráví Miloš Zeman během pracovních dnů čas na Hradě či v Lumbeho vile, do Lán přijíždí případně na večer. „On používá podlaží nad námi, toto je vznešené podlaží, piano nobile, tady je reprezentace,“ dodal Sojka.

Nejstarší zmínka o Lánech pochází z roku 1392, tehdy zde stála dřevěná tvrz. Když celou obec na konci 16. století koupil Rudolf II., nechal zde postavit jednoduchý renesanční zámeček. Ten o jedno století později už v barokní podobě odkoupili Valdštejnové. Do rukou státu se dostal v roce 1921, kdy byl odkoupen od šlechtické rodiny Fürstenberků.

Reklama

Výběr článků

Načítám