Hlavní obsah

Prezidentské volby se opakovat nebudou. NSS smetl stížnost Janečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentské volby se opakovat nebudou a Petr Pavel zůstává zvoleným prezidentem, smetl Nejvyšší správní soud (NSS) kasační stížnost podnikatele Karla Janečka. Ten podle ministerstva vnitra neměl dostatek platných podpisů, aby ve volbách mohl kandidovat sám. Podle podnikatele to ale hrubě ovlivnilo výsledek voleb a žádal, aby se opakovaly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel Karel Janeček.

Článek

Soud na úřední desce stručně uvedl, že vadami registračního procesu se po volbách už nezabývá a že Janeček své argumenty uplatnil neúspěšně už před hlasováním, a to jak u NSS, tak u Ústavního soudu.

„Navrhovatel nemůže v řízení o vyslovení neplatnosti volby prezidenta úspěšně uplatnit argumentaci ohledně svého ‚nevpuštění‘ do prezidentské volby,“ uvedli soudci specializovaného volebního senátu s odkazem na dlouhodobou judikaturu.

Podle nich je současný Janečkův návrh „fakticky snahou zvrátit pravomocné usnesení potvrzující jeho nezaregistrování“, které obstálo i v přezkumu před Ústavním soudem. Janeček na rozhodnutí zatím nereagoval.

Janeček škrtl Pavla a na volební lístek dopsal sebe

Prezidentské volby

Podnikatel a matematik loni vnitru předložil na podporu své kandidatury přes 73 tisíc podpisů. Úřad při kontrole část vyřadil, a Janeček tak neměl zákonem stanovenou hranici 50 tisíc podpisů, které potřebují občanští kandidáti na prezidenta.

Janeček se chce obrátit na evropský soud

Rozhodnutí napadl u NSS, který sice některé podpisy vrátil do hry, i tak ale Janeček těsně stanovenou hranici nezdolal – na rozdíl od Karla Diviše, kterému soud kandidaturu nakonec za podobných okolností umožnil. Podnikatel se pak obracel i na Ústavní soud, který jeho stížnost ale také zamítl.

„Fakt, že mé vyřazení bylo neoprávněné, jsme dokázali dvěma nezávislými důkazy! Byl jsem proto překvapen a šokován přístupem Ústavního soudu, který kauzu odignoroval. Toto nespravedlivé jednání nemohu nechat bez odezvy,“ rozčiloval se Janeček počátkem února na Facebooku.

Janeček v úterý ČTK sdělil, že zvolení Pavla nechtěl zpochybnit a cílem jeho stížnosti k NSS nebylo opakování voleb. „Stížnost jsem podal, protože je to první nutný krok pro to, abych se následně mohl obrátit na Evropský soud pro lidská práva se stížností na postup českých orgánů. Bez vyčerpání vnitrostátních opravných prostředků by to nebylo možné,“ napsal ve svém vyjádření.

Téměř s jistotou podle svých slov věděl, že Nejvyšší správní soud jeho stížnost zamítne, věří ale, že u Evropského soudu pro lidská práva má velkou naději na úspěch. „Oficiální výsledek voleb se už samozřejmě nezmění, spravedlnosti však bude alespoň zčásti učiněno zadost. Nejedná se zde pouze o můj konkrétní případ. Je primární důležitostí, aby příští prezidentské volby již mohly být skutečně spravedlivé,“ dodal Janeček.

Voleb prezidenta se nakonec účastnilo devět kandidátů, ve druhém kole s výrazným náskokem porazil bývalý představitel armády a NATO Petr Pavel expremiéra a předsedu ANO Andreje Babiše. NSS následně obdržel stovky volebních stížností, jimiž se postupně zabývá, všechny by měl vyřídit do 22. února.

Z vyřazených kandidátů nejvíc utratil Janeček, na dobročinnost zůstaly drobné

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám