Hlavní obsah

Prezident Zeman jmenoval pět desítek nových soudců

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval pět desítek nových soudců. Nahradí soudce, kteří odešli nebo odejdou z justice do konce letošního července. Návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), která se slavnostního aktu účastnila, v pondělí schválila vláda.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Prezident Miloš Zeman

Článek

Na seznamu navržených je podle informací ČTK 32 žen a 19 mužů. Nejvíce jich má zamířit do obvodu pražského městského soudu a Krajského soudu v Ostravě. Věk kandidátů se pohybuje od 30 do 41 let. Převažují mezi nimi dosavadní asistenti soudců, kterých je 27. Justičních čekatelů navrhla ministryně 21. Soudit by nově měli také advokátka, podnikový právník a exekutorský kandidát.

Aktuální seznam kandidátů, který čítá 51 jmen, je rozsáhlejší než obvykle. Loni prezident Zeman na návrh Benešové jmenoval ve třech vlnách - v únoru, červenci a prosinci - celkem 76 nových soudců obecných soudů.

Pavel Zeman k rezignaci: Cítil jsem tlak od Benešové, bralo mi to sílu

Domácí

Ministerstvo spravedlnosti v loňském roce avizovalo, že jmenování soudců omezí. Zdůvodňovalo to úbytkem nových věcí, které soudy vyřizují. V této souvislosti zmiňovalo pokles kriminality nebo uzavírání dohod o vině a trestu. Namísto 2818 tabulkových míst, která mělo pro soudy okresních a krajských soudů stanoveno loni, tak určilo letošní počet míst na 2640.

Plánovaný počet soudců vyšších soudů zůstal stejný, tedy 245. S touto systemizací vyjádřili nesouhlas předsedové krajských soudů. Ministerstvo následně částečně ustoupilo a s předsedy soudů jedná o navyšování počtu soudců individuálně podle konkrétních potřeb jednotlivých soudů.

Chyboval a přišel o část platu. Kvůli údajné účasti na Bendově oslavě hrozí soudci další trest

Krimi

„Domníváme se, že účinnější než plošně navyšovat počty soudců je posilovat soudní úseky, kde neklesá nápad - například správní soudnictví či opatrovnictví, a navyšovat počty asistentů soudců a vyšších soudních úředníků," sdělil ČTK mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. „V žádném případě to ale neznamená, že bychom chtěli stávající místa v rámci systemizace rušit. A jmenování nových soudců je toho důkazem," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám