Hlavní obsah

Prezident vyznamenal 21 osobností

PRAHA

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek ve Vladislavském sále Pražského hradu ocenil 21 osobností české vědy, umění, sportu a armády. Vyvrcholily tak oslavy státního svátku, kdy si Česká republika připomíná vznik Československa 28. října 1918. Prezident udělil o jedno vyznamenání více než loni.

Článek

Řád Bílého lva, nejvyšší státní vyznamenání, u příležitosti státního svátku propůjčil generálům Františkovi Fajtlovi a in memoriam Rudolfu Krzákovi.

Řád T. G. Masaryka prezident udělil generálporučíkovi Tomáši Sedláčkovi, který bojoval na mnoha frontách druhé světové války a po jejím skončení byl zatčen a odsouzen na doživotí. Z vězení byl propuštěn v roce 1960 a až do pádu komunistického režimu byl pronásledován.

Řádem T. G. Masaryka byli dále dekorováni plukovníci Arnošt Kubík, který byl po válce odsouzen na 20 let a dlouhých 11 let strávil ve věznicích a uranových dolech, a Otakar Vinklář, který byl zatčen v roce 1953 a odsouzen na 11 let. Řád dostal také páter Josef Zlámal, které byl zatčen v roce 1949 a dlouhá léta vězněn. Od roku 1989 je převorem řádu Maltézských rytířů.

Tři ceny pro filmaře

Medailemi za zásluhy bylo při slavnostním ceremoniálu ve Vladislavském sále, který v přímém přenosu vysílala Česká televize a Český rozhlas, oceněno 15 lidí za přínos v oblastech vědy, umění a sportu. O některých oceněných, např. o atletovi Romanu Šebrlem, herečce Janě Brejchové a krasubruslařce Aleně Vrzáňové, se předem spekulovalo.

Dále byli oceněni filmoví režiséři Otakar Vávra a in memoriam Karel Kachyňa, lékařka a specialistka na popáleninovou medicínu Radana Königová či šéfdirigent České filharmonie Zdeněk Mácal.

Medaile za zásluhy
Václav Boštíkvýtvarník
Karel Kachyňa in memoriamrežisér
Josef Kocourek in memoriamposlanecký stenograf
Otakar Vávrarežisér
Jana Brejchováherečka
Josef Henkerozhlasový režisér, dramatik a scénárista
Václav Hořejšíodborník v oblasti molekulární biologie
Josef Jíravýtvarník
Radana Königoválékařka, specialistka na popáleninovou medicínu
Vilém Krausvinař, šlechtitel
Zdeněk Mácalšéfdirigent České filharmonie
Milan Sobotkafilozof
Roman Šebrledesetibojař
Vladislav Tondlfilozof
Alena Vrzaňovákrasobruslařka

Letos žádná medaile za hrdinství

Letos nebyla udělena žádná medaile za hrdinství, přitom loni Václav Klaus tímto vyznamenáním ocenil dva lidi. Senát prezidentovi na toto ocenění navrhl skupinu vedenou v 50. letech bratry Mašíny. Bývalý prezident Václav Havel při posledním oceňování v úřadu za rok 2002 ocenil ze hrdinství 15 lidí z celkem 77 vyznamenaných osobností.

Počet vyznamenání, která Havel propůjčoval, v roce 2002 Václav Klaus kritizoval. "Zoufal jsem si pokaždé, když jsem tam seděl v první řadě a viděl jsem předávání 30-40 (vyznamenání) ročně osobám, z nichž o 90 procentech průměrný občan ČR nikdy neslyšel," řekl tehdy současný prezident.

Havel v roce 2002 vyznamenal 77 osobností. O rok dříve bylo oceněno 44 lidí. Nejméně vyznamení udělil v roce 1999, kdy jich bylo 26. Nejvíce osobností, a to 89, si přišlo na Hrad pro ocenění v roce 1998.

Reklama

Výběr článků

Načítám