Hlavní obsah

Prezident Pavel zamítl 56 lidem účast v bojích na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř šedesátka českých občanů, kteří chtěli jít bojovat přímo na Ukrajinu, dostala od prezidentského úřadu stopku. Povolení za poslední dva roky dostalo jen 20 osob. Prezident Petr Pavel to řekl v  pořadu Za pět minut dvanáct v televizi Nova.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Petr Pavel vystoupil 24. února na shromáždění na podporu Ukrajiny

Článek

„V případě některých žadatelů je to nesplnění podmínek, například člověk nesmí být v trestním řízení, protože by to pro něj mohl být dobrý únik,“ vysvětlil Pavel některé z důvodů. Žádost zamítl asi 56 lidem.

Na doporučení k zamítnutí nebo povolení se podílejí i ministerstva obrany a vnitra.

„Je to ale také o tom, že někteří z těch lidí jsou v aktivních zálohách. V takovém případě by jejich absence mohla narušit bojeschopnost,“ doplnil.

Prezident se také vyjádřil k nedávnému výroku náčelníka generálního štábu Karla Řehky, který otevřeně uvedl, že je nutné otevřít debatu o znovuzavedení povinné či dobrovolné vojny.

Debata o odvodech vyvolala vášně. Pavel debatu o jejich zavedení podpořil, jde podle něj jen o administrativní přípravu, zmapování toho, s kolika lidmi by se dalo v případě potřeby počítat. Nikoliv o předstupeň zavedení vojenské služby. Současně uvedl, že nynější výše aktivních záloh v Česku není ideální.

„Optimální výše záloh by měla převyšovat počty aktivní armády a tam se ani zdaleka neblížíme,“ řekl v rozhovoru.

Rusko vyrobilo 150 tanků, země EU žádný

Stejně jako v sobotu na Staroměstském náměstí vyzval veřejnost k setrvání v podpoře napadené Ukrajiny, která se už druhým rokem brání ruské invazi. Situace na bojišti se podle něj od vypuknutí konfliktu změnila. Rusko se poučilo ze svých chyb a plně se soustředí na válečný průmysl.

Západní země mají podle Pavla vůči Ukrajině dluh v poskytování munice a vojenské techniky. V rozhovoru řekl, že podle něj nedělají západní státy dost, zejména pokud jde o produkci vojenské techniky.

„Rusko přešlo do fáze, kdy převedlo ekonomiku na válečný provoz, a dnes dokáže vyrábět 150 tanků měsíčně, statisíce kusů munice měsíčně. Zatímco Evropská unie za dobu trvání války nevyrobila jediný nový tank. Výroba velkorážní munice v našich zemích nedosahuje ani měsíční úrovně Ruska,“ řekl český prezident, který dříve stál v čele vojenského výboru NATO.

„Máme deficit nejen v možné podoře Ukrajině, ale především v zajištění vlastní obranyschopnosti a bojeschopnosti,“ dodal.

FOTO: Stovky lidí vyrazily Prahou během Dne za Ukrajinu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám