Hlavní obsah

Prezident a Romové

Novinky, Petr Uhl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zmocněnec pro lidská práva a další vládní orgány rozhodují nyní o sociologickém průzkumu, který by zmapoval sociální postavení lidí v romských komunitách a pomohl při hledání cest k nápravě - v zaměstnanosti, vzdělávání, bydlení i péči o zdraví těchto ze společnosti vyučovaných občanů.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

V Muzeu Českého lesa v Tachově si mohou zájemci prohlédnout Velkoplošný Betlém Wenzela Zellera.

Článek

Mezi Romy vypukly polemiky, zda průzkum není vlastně statistikou a zda se jeho údaje neobrátí, jako několikrát v minulosti, proti Romům. Jak se pozná Rom? Aby to nakonec nebylo podle chůze jako za protektorátu. Obavy některých Romů jsou vzhledem k postojům většinového obyvatelstva oprávněné. Úsilí státních orgánů problémy řešit je ale nezbytné, říkají jiní Romové.

Dnes už naštěstí působí mezi Romy i veřejně stovky romských poradců, asistentů a aktivistů. Na romské bídě ale parazitují nejen romští lichváři, ale i nikým nevolení "zástupci" Romů. Každý by si před jednáním s nimi měl zjistit, co jsou zač, třeba u těch Romů, kteří se už léta projevují jako poctiví, a možná i výpisem z trestního rejstříku. Členové vládní rady pro romské záležitosti a její sekretariát to dobře vědí.

Prezident republiky přijal nyní delegaci občanského sdružení s honosným názvem Romský parlament a dal jí neurčité sliby. Bylo by ale lépe, aby se dříve, než se rozhodne takové lidi přijmout, vyptal na složité poměry mezi Romy příslušných státních orgánů. A ještě lépe by bylo, kdyby navíc navštívil třeba středisko Drom na brněnském Cejlu, tamní romský pavlačový dům a nedaleké Muzeum romské kultury a mluvil tam s lidmi. Viděl by totiž, jak to vypadá v terénu.

PRÁVO 8. října

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám