Hlavní obsah

Prevence se nově bude týkat vyšetření ledvin a autismu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Zhruba každý desátý Čech má podle odhadů odborníků poškozené ledviny. Polovina z těchto lidí o tom nemá ani tušení. Proto se resort zdravotnictví podle informací Práva rozhodl v návrhu novelizace vyhlášky o preventivních prohlídkách doplnit mezi laboratorní vyšetření i testy odhalující počátek selhávání ledvin.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Článek

Provádět se mají každé čtyři roky, a to u pacientů od padesáti let, kteří trpí cukrovkou, vysokým tlakem a srdečními potížemi.

Nově se má prevence týkat také vyšetření dětí kvůli autismu.

Změny by podle představ resortu měla začít platit letos v říjnu, přičemž nyní mají šanci se k ní vyjádřit oslovené resorty a profesní organizace. „Změnu, která klade důraz na včasné odhalování některých závažných onemocnění, jsme připravili na základě zkušeností odborníků,“ řekl Právu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Nenápadný začátek

Onemocnění ledvin začíná nenápadně a člověk nepociťuje žádné potíže. Počáteční příznaky, jako třeba únava, porucha soustředění, pokles výkonnosti, nechutenství, jsou podle lékařů snadno zaměnitelné s jinou nemocí.

Pokud budou preventivní prohlídky důkladnější, jedině to prospěje
exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Ačkoli vyhláška je čistě věcí ministerstva, a neprochází tudíž schvalováním v parlamentu, politici – povoláním lékaři – oslovení Právem tvrdí, že to může posílit prevenci.

„Pokud budou preventivní prohlídky důkladnější, jedině to prospěje,“ řekl exministr zdravotnictví, rentgenolog a poslanec Leoš Heger (TOP 09). Připomněl vyjádření urologů v rámci sněmovních seminářů, kteří potřebu screeningu zdůrazňují proto, že při počátečním odhalení selhání ledvin lze snadněji zahájit dialyzační program.

„Pokud vím, tak náklady nejsou nijak dramatické, a v tomto případě by se mohlo ušetřit pro lidi, kteří k dialýze dospějí,“ dodal exministr.

Rodiče vyplní dotazník

Resort zdravotnictví uvádí, že náklady na postižené pacienty proti těm, u kterých byla choroba včas zachycena, jsou zhruba desetinásobné. Novela vyhlášky počítá také např. s včasným odhalováním příznaků autismu u dětí. Právě v rámci preventivní prohlídky v 18. měsíci života by měli rodiče dětí, u nichž podezření na autismus existuje, vyplňovat dotazník, který má odpovědět na důležité otázky.

Pro mnohé pediatry nejde o nic nového, neboť při rostoucím počtu takto diagnostikovaných dětí již na prevenci cílí.

Včasné zachycení autismu pomocí dotazníku považuje za důležité poslanec a dětský lékař Jaroslav Krákora (ČSSD). „Už jsme o tom hovořili dříve, jsem jednoznačně pro,“ prohlásil.

V ordinaci se často setkává s dětmi, o jejichž chování většinou matka tvrdí, že je důsledkem strachu a stresu z doktorů, ale během krátké návštěvy to lze těžko rozpoznat.

Autismus patří mezi nejzávažnější poruchy dětského mentálního vývoje. K odhalení často dochází až ve třech letech, kdy dítě např. není schopno mluvit.

Co znamená prevence
Preventivní prohlídky se provádějí v oborech praktického lékařství, dětského a dorostového, zubního a gynekologie. V prvním případě je interval dvouletý. V rámci všeobecné preventivní prohlídky podle vyhlášky se provádí například měření krevního tlaku, doplnění anamnézy se zaměřením na případné změny, kontrola očkování, kompletní fyzikální vyšetření včetně orientačního vyšetření zraku a sluchu, kontrola a zhodnocení výsledků dalších předepsaných preventivních vyšetření. Pokud nebyly v předepsaných termínech testy provedeny, lékař je má zajistit. Jde např. o cholesterol, glykemii a EKG. Praktickému lékaři posílá zdravotní pojišťovna 48 až 52 korun měsíčně za každého registrovaného pacienta. Ten by měl také preventivní prohlídky ve stanovených intervalech vyžadovat.

Výběr článků

Načítám