Hlavní obsah

Českem od úterý projedou americké konvoje, celkem 700 vojenských vozidel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesun amerického vojenského konvoje přes české území začne v úterý. Přes Českou republiku na Slovensko od 15. do 26. února přejede až 1500 amerických vojáků a 700 jejich vozidel. V pátek to sdělilo ministerstvo obrany.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Přesun je naplánován v rámci cvičení Saber Strike 2022, které je součástí velkého mezinárodního cvičení Defender Europe 2022. Jednotky se vrátí v druhé polovině března.

Až 1500 vojáků se 700 kusy kolové techniky bude cestovat v sedmi konvojích.

„Americké jednotky pojedou v nočních až brzkých ranních hodinách tak, aby minimálně zasahovaly do silničního provozu. Každý konvoj bude rozdělen do skupin s rozestupy mezi sebou,“ uvedlo ministerstvo.

Přes ČR pojede největší americký konvoj

Domácí

Stejně jako minulý rok Američané přenocují ve vojenském areálu Rančířov na Jihlavsku, kde už pro ně čeští vojáci nachystali tábor o kapacitě 350 míst.

Konvoje vjedou na české území přes hraniční přechod Rozvadov a budou pokračovat po dálnicích D5, D0, D1 a silnici I/38 do Rančířova.

Další den navečer pak vyrazí na hraniční přechod Břeclav po silnici I/38 a dálnicích D1 a D2.

Konvoje doprovodí vojenští policisté, kteří budou spolupracovat se státní policií. V druhé polovině března pak jednotky použijí stejnou trasu v opačném směru při návratu ze cvičení.

„Během přesunů všichni vojáci musí dbát na dodržování veškerých platných hygienických opatření,“ uvedlo ministerstvo.

Přejezd podle něj schválila i hlavní hygienička ministerstva obrany. Zároveň úřad poznamenal, že se termíny i počty mohou v souvislosti s epidemií koronaviru měnit.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Konvoj amerických vojáků

Součástí cvičení Saber Strike, který vláda schválila loni na podzim, bude i cvičení s dalšími americkými jednotkami ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště.

To se bude konat v první polovině března, zúčastnit by se ho mělo řádově několik desítek kusů techniky. Do cvičení se zapojí američtí a čeští vojáci, kteří se připravují do hotovostních sil NRF (Nato Response Force – síly rychlé reakce NATO).

Konvoj bude Českem projíždět v rámci velkého cvičení Defender Europe 2022. Jde o jedno z největších cvičení, která se v Evropě konají. Podrobnosti o letošní podobě zatím NATO nezveřejnilo.

Loni se ho zúčastnilo několik tisíc vojáků z téměř tří desítek zemí a trvalo několik týdnů.

Zadáním bylo cvičit nasazení amerických sil o síle jedné divize z USA do Evropy a jejich přesun do východních členských zemí. Součástí byl i seskok několika tisíc výsadkářů v Pobaltí, Bulharsku a Rumunsku.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Noční přesun konvoje

Vojáci a technika armády USA se přes Česko přesouvali v minulosti už několikrát. Velkou pozornost vyvolal například konvoj asi 500 Američanů s více než stovkou vozidel, který projížděl Českem na jaře 2015 cestou ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu.

Zprvu se ozývaly spíše kritické hlasy lidí z okruhu spolků kritizujících Severoatlantickou alianci (NATO) a sympatizujících s Ruskem. Při průjezdu ale nakonec americké vojáky vítaly tisíce jejich příznivců.

V dalších letech pak následovaly i početnější konvoje.

Třeba v roce 2018 projelo Českou republikou dohromady asi 400 vozidel a 1000 vojáků americké armády. Naposledy projíždělo loni v květnu a červnu Českem zhruba 700 vojáků a 150 kusů techniky armády USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám