Hlavní obsah

Přes týden v Praze, na víkendy domů, plánuje Pavel bydlení

Aktualizováno

Přes týden bude bydlet v Praze, na víkendy bude jezdit domů do Černoučku. Tak nový prezident Petr Pavel plánuje, že bude v příštích pěti letech bydlet. Zatím ale ještě neví, kde přesně bude v Praze přebývat. Na výběr má několik možností. V rozhovoru pro Českou televizi ve čtvrtek řekl, že v apartmá přímo na Pražském hradě se necítí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Petr Pavel

Článek

„Budu rád, když přes týden budeme tady a na víkendy, když nebudou povinnosti, budeme jezdit domů,“ řekl Pavel, jak plánuje v budoucích pěti letech svého mandátu bydlet.

Zdůraznil, že to ale určitě nebude vypadat tak, že by každý den jezdil z Prahy domů do Černoučku na Litoměřicku.

Prezident má na bydlení několik možností – apartmá přímo na Pražském hradě, Lumbeho vilu, Husákův domeček nebo zámek v Lánech. Tam bydlel i bývalý prezident Miloš Zeman.

Ve čtvrtek se Pavel prý byl podívat v hradním apartmá. Tam se ale podle svých slov necítí. „To je opravdu jako bydlení na zámku, to si nedovedu představit,“ odmítl ho. V pátek plánuje prozkoumat další možnosti.

Inaugurace vyvrcholila ve svatovítské katedrále

Domácí

Prezident zatím neviděl ani svou novou kancelář na Hradě. „Předpokládám, že se k tomu dostaneme zítra,“ řekl ve čtvrtek večer.

Velké změny v kanceláři prý ale neplánuje. „Jsem zvyklý pracovat tam, kde je potřeba,“ uvedl. Z Hrzánského paláce se tam s týmem plánuje přesunout do konce března.

Stanovisko k valorizaci důchodů řekne ve středu

Pavel v rozhovoru mluvil i o sporné vládní novele k omezení mimořádné červnové valorizace důchodů, kterou minulý týden Sněmovna projednávala přes čtyři dny. Nakonec ji ale koaliční většina protlačila. Ve středu pro ni zvedl ruku i Senát.

Své stanovisko k novele prezident oznámí příští středu. Ten den ráno má totiž jednat ještě se zástupci opozičního hnutí ANO, kteří se ho budou snažit přesvědčit, aby ji nepodepsal. Opozice kritizuje schvalování ve stavu legislativní nouze a varuje před retroaktivitou.

Pavel uvedl, že by bylo správné, aby ústavní aspekty kolem novely posoudil Ústavní soud. „Ani prezident není arbitrem ústavnosti,“ naznačil.

Co znamená valorizace důchodů

Valorizace důchodů znamená povinné každoroční zvyšování penze v procentech. O kolik důchody v rámci valorizace porostou je stanoveno zákonem a probíhá automaticky vždy od 1. ledna. Vedle toho může nastat ještě mimořádná valorizace, která podle zákona nastává při vyšším růstu cen. Vláda Petra Fialy (ODS) navrhla nižší červnovou mimořádnou valorizaci, z průměrných 1770 korun na 760 Kč. Více zde >>

Chci, abychom hráli první evropskou ligu

Pavel opět zopakoval i to, že neví, zda bude chtít za pět let svůj mandát obhajovat. „Nechme to otevřené. Pět let je na plnohodnotnou práci opravdu hodně,“ upozornil.

Jeho hlavním cílem v prezidentském křesle prý zůstává změna nálady ve společnosti. „Chci, abychom byli stejně dobří jako ti lepší v Evropě. Nechci, abychom hráli okresní přebor, ale první evropskou ligu,“ popsal své vize.

Časy se mění, kvitují Pavlův projev koaliční politici. Babišovi se nelíbil

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám