Hlavní obsah

Časy se mění, kvitují Pavlův projev koaliční politici. Babišovi se nelíbil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Časy se mění, napsala ve čtvrtek na Twitter v reakci na inaugurační projev nového prezidenta Petra Pavla šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Podle neúspěšné prezidentské kandidátky Danuše Nerudové byla jeho slova o třídu civilnější, než bylo zvykem. Šéf ANO Andrej Babiš prý čekal něco jiného. Pavlovu řeč hodnotí a komentují i další politici.

Petr Pavel inaugurační slib a projevVideo: Česká televize ČT24, Novinky

 
Článek

„Každý ví – časy se mění. Pravda konečně vítězí,“ napsala na Twitter v reakci na projev Petra Pavla předsedkyně dolní komory Parlamentu Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Že se časy mění, zmínil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „To, čemu jsme museli na Hradě deset let přihlížet, je pryč. Věřím, že prezident Petr Pavel bude důstojně reprezentovat naši zemi. Věřím, že se podaří společnost víc spojovat než rozdělovat,“ vzkázal.

„Byl to projev o třídu civilnější, než jsme byli zvyklí,“ přidala se i neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. „Nicméně zazněly tam velmi důležité věci a je důležité, že se o nich hovoří. Na prvním místě téma regionálních rozdílů a téma odvážných lidí, kteří mají odvahu neuspět. To je pro mě strašně důležité,“ komentovala pro Právo.

Pavel při inauguraci: Společnost není rozdělená. Lidé dali přednost pravdě

Domácí

Ministr vnitra a první vicepremiér Vít Rakušan (STAN) ocenil, jaký způsob myšlení Pavel přináší do svého úřadu. Narážel tak na slova „jsme jeden tým a začít musíme společně“. „Přeji mu na cestě ke sjednocování společnosti co nejvíce úspěchů,“ vzkázal Rakušan.

Premiér Petr Fiala (ODS) porovnával Pavla s jeho předchůdcem Milošem Zemanem, který podle něj společnost záměrně rozděloval. Fiala uvedl, že na rozdíl od Zemana chce nový prezident společnost spojovat i respektovat Ústavu a jejího ducha.

„A jasně se hlásí k prozápadní orientaci naší země. Těším se na spolupráci a věřím, že budeme společně pracovat ve prospěch ČR a jejích občanů. Přeji Petru Pavlovi, ať je úspěšným prezidentem a podaří se mu naplnit velká očekávání, jež jsou do něj lidmi vkládána,“ napsal předseda vlády na Twitter.

Babiš: Nebyl to spojovací projev

Někteří politici ale projev kritizují. Například šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že „čekal něco jiného“. „Bylo to stejné jako předvolební projev. Pan prezident mluvil o chaosu a populismu. Nevím, co tím stále myslí. Čekal jsem spojovací projev. Toto nebylo spojovací,“ řekl Právu.

Pavel v projevu zmínil například to, že česká společnost není příliš rozdělená, pouze si zvykla víc mluvit o tom, co ji rozděluje. Výsledek prezidentských voleb podle něj ukázal, že lidé v Česku dávají přednost pravdě a slušnosti před nenávistnými útoky a překrucováním reality.

DOKUMENT: Projev prezidenta Petra Pavla

Domácí

Anketa

Líbil se vám inaugurační projev prezidenta?
ANO
73,1 %
NE
26,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 39188 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám