Hlavní obsah

Přes léto bude víc policistů u silnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie bude přes léto více kontrolovat řidiče, zaměří se především na dodržování rychlosti, používání telefonů za jízdy a dechové zkoušky na alkohol. Oznámili to první náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch a šéf Ředitelství služby dopravní policie Jiří Zlý.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Před námi je jedno z nejrizikovějších období provozu, letní prázdniny, které skýtá několik rizikových faktorů. Zejména vysoké teploty, zvýšenou frekvenci dopravy a větší počet nejzranitelnějších účastníků provozu, tedy motorkářů, cyklistů a chodců v rekreačních oblastech,“ sdělil Lerch.

Loni dopravní policisté řešili 17 700 dopravních nehod v průběhu letních prázdnin, při nichž bylo těžce zraněno 387 lidí a 4645 utrpělo lehká poranění. Sto lidí na silnicích zemřelo.

„Je to historicky druhé nejnižší číslo o letních prázdninách, nicméně bylo zbytečně zmařeno sto lidských životů,“ komentoval statistiku Zlý.

Jako hlavní příčiny dopravních nehod policisté uvedli nepřiměřenou rychlost, nevěnování se řízení a požití alkoholu.

Honička s endurem na Vyškovsku. Muž policii ujel po poli, dlouho se ale neradoval

Krimi

„Velmi často se v průběhu prázdnin setkáváme s nehodami z důvodu přejetí do protisměru. Bývá to v období vysokých teplot. Svou roli hraje nesoustředěnost, únava, dlouhé cesty a nepřiměřená rychlost. Řidiči si říkají, že to prostě dojedou, a v autě je spousta pasažérů. Čelní střet zpravidla s nákladním vozidlem – to jsou pak velké rodinné tragédie,“ poznamenal Lerch.

Policie: Zaměříme se také na pátky

„Kontrolovat budeme o víkendech na hlavních dopravních tazích. Zaměříme se i na pátky a samotný závěr letních prázdnin, kdy se lidé vrací z dovolené či vyzvedávají děti od příbuzných,“ dodal Lerch.

Dohlížet budou i na šoféry kamionů v rámci bezpečnostní akce Roadpol ve spolupráci s dalšími evropskými dopravními policiemi. Půjde především o kontrolu technického stavu vozů a dodržování přestávek.

Traktor v České Lípě vjel zpoza křoví na cyklostezku a smetl jezdce

Krimi

Policie bude organizovat i preventivní akce. Cílit budou především na cyklisty, kterých na silnicích loni zemřelo šestnáct. „Ve třech čtvrtinách případů, kdy zemřel cyklista, na sobě neměl helmu. Proto na ně bude cílena kampaň Automaticky, protože tak děláme spoustu věcí, třeba si ráno čistíme zuby. Pro jezdce na kole by mělo být automatické, že si vezmou přilbu,“ konstatoval Lerch. Při preventivních akcích policisté nevynechají ani motorkáře či začínající řidiče.

Reklama

Výběr článků

Načítám