Hlavní obsah

Přes deset tisíc podpisů pod peticí. Lidé chtějí zachovat porodnici ve Stodě na Plzeňsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 10 tisíc lidí už podepsalo petici za zachování porodnice a novorozeneckého úseku ve Stodské nemocnici na jižním Plzeňsku. Podle tamějších zaměstnanců a odborářů totiž hrozí, že pracoviště od září přestanou úplně fungovat. Aktuálně jsou obě zavřená kvůli nedostatku pediatrů.

Foto: Klára Mrázová , Právo

Václava Říhová, Irena Římská a Michaela Dražanová, zaměstnankyně gynekologicko-porodnického oddělení ve Stodské nemocnici, odnesly v úterý na hejtmanství petici.

Článek

„Situace je kritická. Opravdu máme strach, že nejde jen o dočasnou záležitost,“ zdůraznila staniční sestra gynekologicko-porodnického oddělení a předsedkyně odborové organizace v nemocnici Simona Kocová.

Problém se týká novorozeneckého úseku, kde chybějí minimálně dva pediatři. Ti musejí být přítomni u porodů. Pediatři se nedohodli s představenstvem nemocnice, která patří Plzeňskému kraji, na dalších podmínkách.

„Nasbírali jsme už přes deset tisíc podpisů,“ vyčíslila za petiční výbor porodní asistentka Václava Říhová. Spolu s kolegyněmi Michaelou Dražanovou a Irenou Římskou v úterý odevzdala archy na hejtmanství.

Dobrá pověst

K dokumentu se připojili i někteří krajští zastupitelé, jako například krajský zastupitel a předseda výboru pro zdravotnictví Karel Pressl (ANO). „Všichni žijeme v nejistotě. Představenstvo má rozhodnout desátého srpna. Nezaznamenali jsme negativní ohlasy na porodnici, přesto její provoz možná skončí. A na to je navázaná samozřejmě i gynekologie, proto žádáme zachování celého oddělení a dále také novorozenecké části,“ vysvětlila Říhová.

Porodnice U Apolináře prošla rekonstrukcí. Na ženy čekají nové pokoje i moderní sál

Domácí

Podle Kocové má stodská porodnice dobrou pověst, loni tady přišlo na svět asi 360 dětí. „To jsme ale měli už dvakrát zavřeno, proto byl počet nižší než v předchozím roce. Navíc jsme spádovou oblastí pro Tachovsko, kde nemocnice vůbec není,“ připomněla.

Domnívá se, že pokud se zavře porodnice a novorozenecká část, obrovsky to zasáhne do celého spektra poskytované péče. „A je otázka, zda později neskončí právě i gynekologie, která zatím funguje bez omezení,“ uvedla staniční sestra.

Ona a zástupkyně primáře tamějšího gynekologicko-porodnického oddělení Iva Pešková už hovořily s představenstvem, ale nepochodily. Proto na hejtmanství a do 25 obcí poslaly otevřený dopis, kde žádají o pomoc.

Například ve Stodě o věci jednalo zastupitelstvo. „Nesouhlasíme s omezením zdravotní péče. Vyzvali jsme kraj, aby záležitost řešil a nezhoršoval už tak dost složitou situaci,“ podotkl starosta Jiří Vlk (Volba pro Stod).

Trojnásobně víc

Hejtman Rudolf Špoták (Piráti) sdělil, že stojí o zachování stodské porodnice. „Nicméně pediatři si řekli o trojnásobně víc peněz, než je standard v našich nemocnicích. To nebudeme akceptovat,“ zdůraznil. Jeho náměstek pro zdravotnictví Pavel Hais (Piráti) doplnil, že dělají všechno pro to, aby pediatry našli. „V tuto chvíli potřebujeme alespoň dva doktory na plný úvazek. Víme, že stodská porodnice je vyhlášená,“ připustil.

Opoziční zastupitel, lékař a člen krajského zdravotnického výboru Richard Pikner (TOP 09) se ovšem domnívá, že hejtmanství se postavilo k věci zády. „Je důležité něco dělat, nebýt nečinný. Když není vize a koncepce poskytované péče, můžou se rozpadnout i další oddělení,“ konstatoval.

Podle exhejtmanky Ilony Mauritzové (ODS), jež měla zdravotnictví na starost, je zásadní vytvořit pro odborníky motivační systém. „Kromě peněz, bydlení i přívětivého pracovního prostředí je to práce s mladými lidmi. To znamená nabízet jim třeba stipendia už během studia,“ nastínila jednu z možností.

Nastávající rodiče protáhla policie ucpaným Brnem

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám