Hlavní obsah

Porodnice U Apolináře prošla rekonstrukcí. Na ženy čekají nové pokoje i moderní sál

Pražská porodnice U Apolináře funguje již 150 let a ročně se tam narodí zhruba 4100 dětí. Unikátní je ale především samotná budova porodnice, která je skutečnou perlou české neogotiky. Její část nyní prošla významnou rekonstrukcí, která nově nabízí moderní centrum s porodními pokoji, sálem, bezbariérovým vstupem, moderní recepcí a především soukromím. Renovace vyšla na 60 milionů korun.

Zrekonstruovaná porodnice U ApolinářeVideo: Novinky

 
Článek

Porodnice se tedy v současné chvíli pyšní novými porodními sály s celkovou kapacitou 12 porodních lůžek, z nichž jeden ze sálů je po kompletní rekonstrukci. Dále též čtyřmi moderními samostatnými a bezbariérovými pokoji.

V minulosti byly v nemocnici pouze pokoje oddělené zástěnami, to se teď mění a rekonstrukce přináší potřebný komfort hlavně rodičkám. První nastávající maminka by na novém sále měla rodit již tento čtvrtek.

Království porodních asistentek

„Zcela zdravé budoucí maminky často vítají možnost rodit pouze s porodní asistentkou, která je doprovází během celého pobytu v porodnici,“ připomněl přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky David Cibula.

Pacientkám umožní nové zázemí, aby rodily podle předchozí dohody v co největším komfortu, ale zároveň v soukromí. Podle Cibuly je o porody s porodními asistentkami velký zájem.

„Chceme, aby ten porod probíhal s naší minimální intervencí, na druhou stranu je to porodní centrum pořád ve velké klinice, to znamená, že pokud se něco stane, tak sem nemusí chodit externisté, ale je tady špičková neonatologie, anestezie a intenzivní medicína,“ popsal Cibula.

Foto: Novinky

Nový porodní sál

Při rekonstrukci se počítalo s možností přítomnosti doprovodu po celou dobu porodu. Tu mohou nastávající matky využít při přirozeném porodu i v případě císařského řezu.

Porodní sál přináší rodičkám také „malou drobnost“, která by měla zvýšit pozitivní pocit po samotném porodu. „Z porodního sálu je přes sklo vidět další místnost, kde se ošetřuje novorozenec, to znamená, že ta maminka i po císařském řezu celou dobu vidí své miminko a neztratí vůbec ten vizuální kontakt,“ dodal Cibula.

„Díky našemu monitoringu budeme vědět o každém miminku, jak se mu daří na porodním sále a sestřička nemusí obíhat každé miminko jednotlivě, ale na monitoru vlastně vidí, jak je miminko okysličené, jak mu bije srdíčko a jak dýchá,“ vysvětlila Markéta Lukšová, která v porodnici pracuje jako neonatoložka.

Co všechno mateřství bere a co na oplátku dává. Se kterou ze tří matek budete souhlasit?

Podcasty a pořady

Designové pokoje

Porodní pokoje jsou navržené architektkou, mají působit uklidňujícím dojmem. „Hezké, klidné a příjemné prostředí našich nově zrekonstruovaných porodních pokojů přinese větší soukromí pro maminky a jejich doprovod v průběhu celého tohoto důležitého okamžiku jejich života, kterým porod bezpochyby je,“ dodala porodní asistentka Pavlína Jirásková.

Foto: Novinky

Pokoje mají přinášet rodičkám nejen komfort, ale také dobrý pocit

Do projektu byli také zapojeni památkáři, podle nichž se musí zachovat některé prvky budovy jako okna, dveře, klenby nebo podlahová krytina. Budova navržená architektem Josefem Hlávkou je totiž chráněnou kulturní památkou a má velký architektonický význam.

Moderní klinika s unikátní kaplí

Kromě úchvatné architektonické podívané se v nemocnici nachází kaple svatého Kříže, která je poprvé přístupná veřejnosti. „Chtěli bychom, aby sem lidé chodili, dali si u nás kávu, abychom zde pořádali koncerty a přednášky, aby tato vzácná kaple žila,“ řekl hrdě přednosta s tím, že mít vlastní kapli v nemocnici je opravdový unikát.

Foto: Novinky

Kaple sv. Kříže v porodnici VFN v Praze

V nemocnici je k dispozici také nemocniční kaplan, v kapli se konají pravidelné mše, proběhla tu i svatba a křest.

Velké plány

„Současná přestavba porodních pokojů a jednoho operačního sálu za více než 60 milionů korun je první etapou celkové rekonstrukce historického areálu zemské porodnice,“ sdělil Novinkám ředitel Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl.

V příštím roce plánuje nemocnice vyhlásit architektonickou soutěž na generální rekonstrukci a dostavbu celého komplexu. Všechny fáze generální rekonstrukce mají být dokončeny kolem roku 2030 a vyjdou na zhruba 4,5 miliardy korun.

Lékaři dnes umí udržet těhotenství i několik týdnů po odtoku plodové vody

Děti

V rámci komplexní obnovy kliniky projde postupně technickou opravou celá budova vně i uvnitř. „Předpokládáme, že v roce 2026 by mohla být zahájena výstavba zcela nového pavilonu neonatologie,“ dodal Feltl.

Reklama

Výběr článků

Načítám