Hlavní obsah

Přemrštěné odměny pro vymahače dluhů chtějí poslanci zarazit

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci napříč politickým spektrem v čele s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou představili změny v občanském soudním řádu. Ty by měly vést k zamezení praxe, kdy si některé advokátní kanceláře účtují přemrštěné částky za vymáhání dluhů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Nijak nezpochybňujeme, že dluhy se platit musí a je potřeba je důsledně vymáhat. Není ale možné, aby si z problémů dlužníků, a to nejenom z řad sociálně potřebných občanů a seniorů, dělaly zlatý důl některé advokátní kanceláře a nepoctivé úvěrové společnosti,“ uvedla Langšádlová ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Novela by měla zjednodušit a snížit náklady na takzvané bagatelní pohledávky, jako je například nezaplacená jízdenka MHD. „Zde dochází k umělému navyšování nákladů jejich dělením, uplatňováním dílčích sankcí a podobně. Česká justice je zahlcena tímto typem zdánlivých sporů. To vede k poklesu vymahatelnosti práva, což prohlubuje nedůvěru ve spravedlnost,“ komentoval to poslanec Jan Chvojka (ČSSD).

Za dluh ve výši 1020 korun tak podle Langšádlové dlužník v konečném důsledku zaplatí průměrně 15 500 korun, přičemž náklady na advokáta činí až 4700 korun.

„Známe také případy, kdy paní sice zaplatila celou pokutu jistému dopravnímu podniku, ale nezaplatila desetikorunu za přepravu, k čemuž ji podnik nevyzval. Nakonec musela zaplatit 17 tisíc korun, přičemž odměny advokátů činily přes 8000 korun,“ uvedl analytik společnosti Člověk v tísni Daniel Hůle.

Předkladatelé se shodují v tom, že cílem je stanovit takový systém, aby dlužníci byli schopni své dluhy splácet, nikoli aby se vlivem vysokých nákladů na řízení propadali hlouběji do dluhové pasti.

„Smyslem exekucí by měl být návrat dlužné částky, nikoli byznys pro advokáty a exekutory. Stanovení jasných pravidel v exekucích znamená, že si nebudeme vyrábět klienty do sociálního systému, který v tomto důsledku stojí daňové poplatníky další prostředky,“ podotkl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Reklama

Výběr článků

Načítám