Hlavní obsah

Premiéři s dvojníkem Masaryka otevřeli v Brně Re:publiku

– Brno

Otevřením bran brněnského výstaviště začal v sobotu krátce po poledni festival Re:publika, který připomíná 100. výročí Československa a 90 let existence veletržního areálu. Kolona historických vozidel přivezla dvojníka prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, před výstavištěm už čekaly v sluneční výhni stovky lidí.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Slovenský premiér Pellegrini, jeho český protějek Andrej Babiš a dvojník Tomáše Garrigue Masaryka zahájili festival Re:publika

Článek

Slavnostního zahájení se zúčastnili také premiéři Česka a Slovenska Andrej Babiš (ANO) a Peter Pellegrini. Podle politiků jsou vztahy obou zemí nadstandardní. Babiš je přirovnal k bývalým manželům, kteří spolu vycházejí lépe než před rozvodem. „Soužití a mírové rozdělení Čechů a Slováků by mohlo sloužit jako příklad všem národům světa,“ řekl Pellegrini.

Slovenský premiér zmínil, že právě v Brně žije, studuje a pracuje mnoho Slováků. Podle brněnského primátora Petra Vokřála (ANO) může město hrát roli mostu mezi oběma státy. Hejtman Bohumil Šimek (ANO) vyjádřil přání, aby výstava ukázala úspěchy Čechů a Slováků v uplynulých 100 letech. „Aby byli hlavně mladí hrdí na to, co se dokázalo,“ uvedl Šimek.

Očekávají stovky tisíc návštěvníků

Festival spojuje umění, techniku, design, sport i zábavu. Má rozpočet 128 milionů korun a potrvá do 17. června, pořadatelé očekávají několik stovek tisíc návštěvníků.

Ještě před otevřením bran vystoupila před areálem například Ústřední hudba Armády ČR se souborem Ondráš a defilovaly čtyři stovky hasičských praporečníků a zazněly hymny obou zemí. Program uvnitř areálu potrvá až do večera, zazpívají například Tomáš Klus a Jana Kirschner.

Expozice a programy festivalu Re:publika jsou zdarma. Výjimkou je přidružená výstava devíti pláten Slovanské epopeje a plakátů Alfonse Muchy. Zpoplatněná jsou také jednotlivá představení přehlídky středoevropských baletních souborů, jedné z největších, které se v Česku dosud uskutečnily.

Reklama

Výběr článků

Načítám