Hlavní obsah

Premiér Gross nechce z nemocnic obchodní společnosti

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Premiér Stanislav Gross nechce, aby z nemocnic se stávaly obchodní společnosti, jejichž cílem bude tvorba zisku. O to usilují kraje, pod něž tyto nemocnice spadají. Gross proto chce projednat ve vládě poslanecký návrh zákona o základní síti veřejných neziskových nemocnic.

Foto: Jiří Bulín

Příběh bezhlavého mnicha - soška bezhlavého mnicha, mapa a další indicie

Článek

"Nechci, aby zvítězil byznys nad zdravým rozumem," řekl Gross. Podle něj by vláda měla návrh projednat co nejdříve. Převádění nemocnic na obchodní, zejména akciové společnosti už totiž začalo.

"Ve Středočeském kraji se dokonce připravuje prodej akcií," řekl Gross. Dodal, že v takovém případě by to mohlo znamenat, že by se zrušila péče v nemocnicích, která není pro jejich majitele lukrativní a lidé by tak za touto péčí museli dojíždět do 20 i 50 km vzdálených míst.

"Nechci, aby za pět nebo deset let na současné období lidé vzpomínali jako na období, kdy se založila potřeba znovu založit síť zdravotnických zařízení za desítky a stovky miliard korun. To nepřipustím," prohlásil Gross. 

Návrh má kraje usměrnit

Návrh, který by měla vláda projednat, by měl odvrátit rozpad zdravotnické sítě. "Je v něm uvedeno, že v každém okrese by byla jedna veřejná nemocnice a každý kraj by měl jednu veřejnou krajskou nemocnici. Do tohoto stylu vlastnictví by patřily i fakultní nemocnice," prohlásil prezident České lékařské komory David Rath. Uvedl, že iniciátorem návrhu nového zákona je lékařská komora, ale také ministerstvo zdravotnictví a především poslanec Jaroslav Krákora (ČSSD).

Podle Ratha v 80 procentech případů v Evropě jsou nemocnice ve formě veřejných neziskových organizací. Pokud by došlo k přechodu českých nemocnic na obchodní společnosti, jak to v některých krajích už probíhá, znamenalo by to krok o desítky let zpět.

Nemocnice už péči omezují

"Máme informace, že v mnohých privatizovaných nemocnicích je už péče omezená," řekl Rath. Za příklad uvedl nemocnici v Bruntále a některá zařízení na severu Olomouckého kraje. 

"Kolegové z olomoucké fakultní nemocnice vyprávějí, že tak zanedbané pacienty jako v této oblasti kraje, k nim do nemocnice jsou přiváženi, v životě neviděli," uvedl Rath. Aniž by jmenoval soukromou nemocnici uvedl, že je v ní 75letý primář, který nechává sloužit lékaře bez atestace.

"Majitelé se snaží maximalizovat zisk, aby nemuseli zaplatit kvalitní lékaře, proto mají důchodce a nebo mladé lékaře, kteří nejsou zkušení," řekl Rath a dodal, že takovéto otřesné příklady neplatí pro všechny soukromé nemocnice. "Příkladem dobře fungující je Nemocnice v Třinci-Podlesí, která poskytuje péči plně srovnatelnou se špičkovými pracovišti v republice," uvedl Rath.

Kraje chtějí nemocnice na obchodní společnosti převést proto, že nemají na jejich financování peníze. To, že by pak péče byla nedostatečná, odmítají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám